Wat is het nut van een zonneboiler?

Wat is het nut van een zonneboiler?

Een standaard CV ketel verstookt gas om het water te verwarmen, en pompt dit vervolgens door een pijpensysteem door het huis. Zo wordt alles warm, maar wordt ook veel energie en gas verbruikt. Deze energie en vooral het gas is gelimiteerd. Er is een alternatief dat veel duurzamer schijnt te zijn, de zon. Deze is nog lang niet op. Maar wat is zo’n zonneboiler precies en is het de moeite waard?

Hoe werkt het

Een zonneboiler werkt met zonnecollectoren. Dit zijn een vorm van zonnepanelen die vaak op het dak worden gemonteerd. Deze collectoren vangen de stralen van de zon, halen de warmte eruit en geleiden die naar een vloeistof, en die vloeistof wordt gebruikt om uiteindelijk de boiler op te warmen. De boiler verdeeld het water weer verder naar bijvoorbeeld de radiatoren in huis, een zwarte wastafelkraan of de douche. Een zonneboiler kan ook in combinatie met een standaard CV ketel gecombineerd worden, dan helpen ze elkaar op weg.

Kosten

Voor een zonneboiler zit je al snel tussen de 2.000 tot 7.000 euro. De kosten van een zonneboiler zijn uiteraard afhankelijk van de gewenste capaciteit. Des te meer mensen in huis, des te meer water er gebruikt word, hoe groter de boiler moet zijn. Hoe groter de boiler, des te meer zonnecollectoren je nodig hebt. Tenzij je heel handig bent en de juist apparatuur hebt zal je ook wat extra kwijt zijn aan installatiekosten.

Is het een optie in Nederland?

Een zonneboiler is inderdaad duurzaam, maar zoals je ziet ook best prijzig. Haal je de kosten er wel uit? Over het algemeen zou je de kosten terug moeten kunnen verdienen in 5 jaar tijd. Dit komt omdat Nederland uiteraard geen enorm zonnig land is. Elke dag warm water genereren met alleen een zonneboiler is ook niet echt mogelijk in Nederland, dus je zult een back-up moeten hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *