Welk tuinhout gebruik ik voor mijn schutting?

Welk tuinhout gebruik ik voor mijn schutting?

Je tuin kan je op verschillende manieren afschermen. Zo heb je windschermen in allerlei varianten om te zorgen dat je planten niet omwaaien en jij zelf ook niet tussen de windvlagen zit. Maar voor echte privacy heb je andere middelen nodig om een stevige omheining in je tuin aan te brengen. Dit kan in de vorm van een schutting. Deze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Maar welk tuinhout moet je gebruiken als je zelf de handen uit de mouwen wilt steken en je eigen schutting gaat maken?

Kies voor duurzaam hout

Je wilt natuurlijk niet dat je schutting binnen een korte tijd al aan vervanging toe is, omdat het hout ontzettend is versleten. Daarom is het altijd belangrijk dat je let op de kwaliteit van het hout en kiest voor een duurzame variant. Onder de duurzame varianten vallen hardhout (let wel op dat dit materiaal vrij lastig te bewerken is vanwege de hardheid), douglashout, naaldhout en vuren (dit is ook een variant van naaldhout). Deze soorten hout zijn vaak al behandeld, zodat je het hout gelijk kunt gebruiken voor de schutting. Ga bij de genoemde houtsoorten uit van een levensduur van minstens vijftien jaar. Tuinhout kopen hoeft trouwens niet per se in de plaatselijke bouwmarkt, je kunt het ook heel eenvoudig online bestellen. Zo hoef je zelf niet te slepen met het materiaal, het wordt gewoon bij je thuis bezorgd.

De keurmerken

Wil je er zeker van zijn dat je de natuur geen kwaad doet met de aanschaf van je tuinhout? Kies dan voor een variant met een keurmerk. Wat dat betreft zijn er een aantal verschillende varianten. Zo is er het FSC-keurmerk, dat gericht is op het behoud van de natuur. Hierbij wordt rekening gehouden met een maximaal aantal bomen dat gekapt mag worden en worden er nieuwe bomen geplant. ZO krijgt het groen in het tropisch regenwoud voldoende tijd zich te herstellen. Andere bekende keurmerken zijn MTCS en PEFC. Het keurmerk staat aangegeven op het etiket van het hout en vind je ook meestal bij de productomschrijving als je tuinhout online gaat kopen.

Groene schutting

Past een houten schutting niet helemaal bij jouw tuin? Dan zijn er nog andere alternatieven mogelijk, zoals een groene schutting. Kies in dit geval voor een omheining van bamboe of kokos. Deze materialen zijn behoorlijk stevig en kunnen dan ook wel tegen een flinke regenbui of storm. Een andere optie voor een natuurlijke groene omheining in je tuin is een grote haag planten. Maar welke optie je ook kiest, overleg in ieder geval altijd even met de buren als je in een rijtjeshuis woont.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *