Een duurzame tuin? Lees deze tips!

Een duurzame tuin? Lees deze tips!

Het voorjaar komt eraan! Dat betekent dat binnenkort de tuin weer klaargemaakt gaat worden voor het voorjaar en de zomer. Voor sommigen een leuke klus, anderen hebben er een hekel aan. Het moet hoe dan ook gebeuren.

Reden genoeg om het dit keer anders aan te pakken en eens te kijken naar hoe duurzaam je tuin is. Wil je weten over hoe je je tuin duurzaam in kunt richten? Lees dan snel verder!

Tijd
Al het goede kost tijd, dus ook je duurzame tuin. Duurzaamheid houdt in dat iets niet belastend is voor de grond en lange tijd mee kan gaan. Om een duurzame tuin te creëren zal je dus geduld en tijd moeten hebben. Verander niet elk jaar de hele inrichting van je tuin compleet, trek dus niet elke keer alle planten uit de grond, omdat je volgend jaar misschien nieuwe wil. Geef alles de kans om zich te ontwikkelen en beschadig de grond niet.

Jouw omgeving
Kijk goed naar de omgeving. Op wat voor soort grond ga je aan de slag? Welke planten groeien hier het beste? Maar ook met andere factoren zoals de hoeveelheid zon en wind die je in je tuin krijgt, moet je rekening houden.

Beplant je tuin met planten die geschikt zijn voor de bodem en de omstandigheden in je tuin. Dit is een stuk duurzamer, maar daarnaast ook fijner voor jou. Je plant planten immers zodat ze gaan groeien toch?

Dieren
Een duurzame tuin is niet belastend voor de grond en tast de leefomgeving (of habitat) van dieren niet aan. Houd hier dus rekening mee bij het aanleggen van je tuin. Woon je in een omgeving waar egeltjes voorkomen? Zorg ervoor dat ze een plekje in jouw tuin kunnen hebben.

Denk ook aan de vogels en de insecten. Hoewel insecten niet het lievelingshuisdier zijn van de meeste mensen, zijn ze erg nuttig voor de natuur en dus ook voor jouw duurzame tuin. En als je tuin ook aantrekkelijk is voor vogels, heb je weer minder last van insectenplagen. Win-win dus!

Geef de natuur de ruimte!
Natuurlijk, je wil wel in je tuin kunnen zitten en genieten van je harde werk. Het hebben van een terras is geen overbodige luxe, maar leg niet in je hele tuin tegels. De natuur kan dan niet haar gang gaan en er zullen weinig beestjes bij je langs komen. Ook zal je alleen maar onkruid en geen planten krijgen.

Meubels
Ook op het gebied van meubels zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. Kies voor stevige meubels die lang mee gaan, voordelig voor je portemonnee en ook nog eens duurzaam. Ga dus niet voor de plastic tuinstoelen en -tafel, maar kies voor bijvoorbeeld duurzaam hout.

Ook op het gebied van de afbakening van je tuin kan je duurzaam aan de slag. Hout is duurzaam, maar houd je daar niet van? Geen zorgen! Hekwerk kan ook duurzaam zijn, denk bijvoorbeeld aan een spijlenhekwerk. Dit gaat lang mee en hoeft bijna niet onderhouden te worden, dit maakt je duurzame tuin helemaal af!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *