Welke kraan past het beste bij jouw bouwproject?

Welke kraan past het beste bij jouw bouwproject?

Wanneer je moet monteren op een hoogte of materialen moet verplaatsen naar een hogere werkplek, kun je het beste een hijstoestel inschakelen. Hoewel een heftoestel soms hetzelfde werk kan verrichten, is hijsen een snellere en effectievere oplossing. Hijstoestellen komen in alle vormen en maten, dus het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken tussen de verschillende toestellen. Benieuwd naar de verschillende hijstoestellen en welke het beste past bij jouw bouwproject? Lees dan snel verder!

1.Snelmontagekraan

Snelmontagekranen zijn perfect voor relatief kleine projecten van middellange duur. Het is een eenvoudige en efficiënte oplossing voor hijs problemen op een werf. Ze zijn echter niet heel mobiel, maar ze hebben een groter bereik en kunnen zwaardere lasten aan. Een snelmontagekraan is snel op te stellen en gemakkelijk in gebruik.

2.Compacte hijskraan

Een compacte hijskraan is geschikt voor kleine en minder zware lasten. Het grote voordeel van een compacte hijskraan is dat deze erg mobiel is. De kraan is gemakkelijk te verplaatsen en kan door de compacte omvang eenvoudig in beperkte ruimtes gebruikt worden. Ze worden vaak ingezet tijdens het monteren van stukken in een binnenruimte, maar ze kunnen natuurlijk ook buiten gebruikt worden. De compacte hijskraan is voorzien van rupsen, waardoor ze alle terrein aankunnen. 

3.Minikraan

Een minikraan is, net als de compacte en de snelmontagekraan, geschikt voor kleine projecten. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en op te tuigen. Door hun grote gebruiksgemak worden ze vaak gebruikt door metselaars om hun materialen te verplaatsen, vooral als ze aan het werk zijn op tussenvloeren. Wanneer de kraan op de verdieping is, kan deze gemakkelijk op eigen kracht verplaatst worden. Omdat minikranen vaak voor kleinere klussen worden gebruikt, bijvoorbeeld in en rondom het huis, kun je ook een minikraan huren. Dit is gemakkelijk wanneer je de kraan niet vaak of eenmalig gebruikt. 

4.Opbouw torenkraan

Voor grote projecten kun je kiezen voor een opbouw torenkraan. Let er hierbij wel op, dat voor een opbouw torenkraan een goede planning vereist is. De kranen gaan namelijk een beduidende invloed hebben op je budget. Het voordeel van de torenkraan is dat je geen andere kranen nodig hebt op je bouwwerf. Het grote bereik en hoog hefvermogen maken ze tot de standaarduitrusting van ieder groot bouwproject. Doordat er slechts één kraan aanwezig is op de bouwwerf, is het aan te raden om een voorman ter beschikking te hebben die een planning opstelt voor het gebruik van de torenkraan. Verschillende arbeiders ploegen kunnen dan bij deze voorman een aanvraag indienen voor het gebruik van de kraan voor een specifieke periode. De voorman heeft dan als taak dit te coördineren. Het mag dan misschien wat organisatie vergen, maar een goede planning zal zeker helpen.

5.Telescoopkraan

Een telescoopkraan komt in alle formaten. De verschillende modellen zijn geschikt voor een specifieke reikwijdte en een maximale last. Ze zijn mobiel, maar het vergt wel enige tijd om ze op en af te stellen. De keuze van het model van telescoopkraan is van groot belang voor het efficiënt uitvoeren van het werk. Transport van de telescoopkraan kan immers oplopen, omdat ze geen gebruik kunnen maken van de snelweg. Een goede planning is dus, net als bij de opbouw torenkraan, steeds vereist. Daarnaast is het huren van een machine in de omgeving van de bouwwerf dus zeker aan te raden.