Zelfbouw 3D printer monteren

Zelfbouw 3D printer monteren

Zit u ook wel eens te denken aan 3D printer zelfbouw, maar deinst u terug voor het zelf in elkaar zetten? De meeste modellen hebben de ingewikkelde onderdelen al voorgemonteerd, zodat u zelf alleen nog maar de eindmontage hoeft uit te voeren volgens een duidelijke handleiding. Hoewel ieder model een eigen werkwijze heeft, zijn er toch wat algemene principes die we hier kort zullen bespreken.

Zelfbouw 3D printer: het assenstel

Om een 3D object volledig in de ruimte te kunnen opbouwen, moet een 3D printer drie vrijheidsgraden van beweging hebben: langs de X-, Y- en Z-as. In de praktijk betekent dit dat de spuitkop langs de X- en Y-as beweegt om steeds een laagje op te bouwen, waarna het printplatform omlaag (of de printinstallatie omhoog) beweegt voor het opbouwen van de volgende laag. Dit betekent dat een zelfbouw 3D printer gemonteerd wordt met mechanische onderdelen zoals tandwielen en schuifassen.

De extruder

Het kloppend hart van elke 3D printer is de extruder. Dit is waar het filament wordt gesmolten in een verhitte spuitkop (de hot-end) en laagje voor laagje wordt aangebracht op het printbed. Bij het monteren van uw extruder is het van belang dat u de bedrading goed aansluit, dat de aanvoer van filament probleemloos kan verlopen en dat de extruder vrij kan bewegen. Volg nauwkeurig de stappen in uw handleiding.

Zelfbouw 3D printer in gebruik nemen

Als u, met behulp van de handleiding en eventueel aanvullende instructies op het internet, uw printer in elkaar hebt gezet, kunt u deze in gebruik nemen. De meeste modellen worden geleverd met een testpakket en testfilament om een correcte werking te testen en alvast wat te experimenteren. Als u alle stappen goed hebt doorlopen en de printer naar behoren functioneert, kunt u aan de slag met uw eerste echte 3D prints. Veel plezier gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *