LED verlichting de hype van nu

LED verlichting de hype van nu

Met de energiedoeleinden van de overheid en het besparen op energie is de overstap van kantoorverlichting weer een belangrijk onderwerp. Welke lampen zijn het beste om op kantoor te hebben. Zijn dit TL balken, spaarlampen of LED verlichting. Er bestaat veel onduidelijkheid over LED verlichting. Het zou te weinig licht opleveren om onder te werken, het is eenvoudig te instaleren en het is kil en koud licht. Niet warm en gezellig maar koud. Maar is dit wel zo? Wat zijn de fabels over LED verlichting?

Kosten besparen doe je zo

Men beweert dat LED verlichting veel zuiniger is dan alle andere soorten verlichting. Dit is in principe waar maar energie besparen is niet hetzelfde als kosten besparen. LED lampen gebruiken ongeveer de helft minder energie dan andere lampen zoals TL. Dit bespaart enorm op de energiekosten. Echter, vergeet niet dat LED lampen duurder in de aanschaf zijn dan de meeste andere lampen.

Denk aan de armaturen

Als je op dit moment TL balken in de kantoorruimte hebt hangen moet je er bovendien nog de kosten van het vervangen van de armaturen bij rekenen. Dit maakt dat LED zeker in de eerste jaren niet op de kosten bespaard.

Om de kosten van LED verlichting nog verder te beperken zou je nog dimmers en bewegingssensoren kunnen aanbrengen. Ook hiervoor geldt dat dit het energieverbruik beperkt maar door de hoge kosten van de dim en bewegingssensoren bent u niet gelijk goedkoper uit.

Koud en warm

Een fabel die ook de ronde doet over LED verlichting is dat de LED geen warmte afgeeft zoals een normale lamp. Dit is grotendeels onzin. Iedere vorm van verlichting geeft immers naast verlichting ook warmte af. Een LED lamp geeft echter wel minder warmte af. Aan de andere kant hoe warmer de lamp is hoe korter de levensloop van de lamp. Dit maakt de levensloop van de LED lamp langer dan andere verlichting. Kwaliteit is zoals bij elk product wisselend. Je kunt er dus niet vanuit gaan dat alle LED lampen langer branden.

De verlichting per Watt

De hoeveelheid licht wordt gemeten in Lumen. Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid licht die de verlichting uitstraalt. Bij LED is dit vaak hoger dan bij andere verlichting. Niet alleen de lamp bepaald het aantal lumen. Ook de armatuur. Een lamp met hoge lumen zal nooit meer lumen afgeven die het armatuur van de lamp aankan.

Kortom zoals bij elk product bestaan er verschillen in kwaliteit. Daarnaast moet u bij verlichting denken aan zowel de lamp de armaturen en de verdere apparatuur.

Extra tip om energie te besparen

Je kunt ook besparen op je energierekening door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Dit kan heel eenvoudig met een online energievergelijker. Vergelijk alle energieleverancier in Nederland en stap gratis over naar de energieleverancier die het beste bij jou past. ”Een jaarlijkse overstap kan je tot ruim 300 euro besparing per jaar opleveren, Bron: ACM, november 2017”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *