Duurzaam wonen zit hem niet alleen in het aanschaffen van de juiste items en materialen. Het houdt ook in dat je op een milieuvriendelijke manier omgaat met je oude spullen. Met onderstaande tips gaat dat lukken.
Meubels
Doe een afgedankt meubel nooit zomaar de deur uit. Ziet het item er niet meer zo goed uit? Dan kun je kijken of je het misschien nog op kunt knappen. Een likje verf met eventueel een ander kleurtje of het wijzigen van kleine details kan zomaar een wereld van verschil maken. Wil je het meubelstuk écht niet meer, probeer het dan eerst te verkopen. Zeker als het nog in goede staat is maar simpelweg je smaak niet (meer) is heb je een grote kans dat je er een ander nog wel blij mee kunt maken. Maar ook als het allesbehalve een pronkstuk is, kunnen er altijd mensen zijn die er een projectje in zien. Je kunt het eventueel kosteloos aanbieden, dan ben je er vanaf én doe je er iemand anders een plezier mee. Je kunt je meubels online zetten op platforms als Marktplaats en Facebook of verkopen op een rommelmarkt of aan een kringloopwinkel. Is er echt geen animo voor je meubel, breng het dan naar de milieustraat of laat het ophalen door de gemeente.
Gereedschap
Ook gereedschap dat kapotgaat gooi je niet zomaar in de prullenbak. Waar veel mensen de neiging hebben om meteen een nieuw apparaat te kopen, kan het in veel gevallen nog gewoon gerepareerd worden. Alleen als je echt een heel onzuinig apparaat hebt, is dat een slecht idee. Is dit het geval of heeft de poging tot een reparatie niet mogen baten? Lever je oude gereedschap dan in bij een inzamelpunt van de stichting Gered Gereedschap. Deze vrijwilligersorganisatie knapt gereedschap op en verstuurt deze op aanvraag naar mensen in ontwikkelingslanden. Heb je dat achter de rug, dan kun je op zoek naar een scherp geprijsd nieuw exemplaar.
Kleding
Een kapotte rits of gescheurde naden hoeven niet het einde van je kledingstuk te betekenen. Zelfs als het hopeloos lijkt, kan de kleermaker wellicht nog een creatieve oplossing bedenken. Mocht je goed overweg kunnen met een naaimachine, kun je het natuurlijk ook zelf doen. Voor kleding die je niet meer mooi vindt geldt hetzelfde als voor meubels: gun ze een tweede leven door deze exemplaren tweedehands aan te bieden. Als je daar bot vangt, gooi de kleding dan nog steeds niet in de vuilnisbak. De meeste gemeenten hebben textielcontainers waar je kleding, maar ook schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren.