Zonnepanelen op een plat dak, kan dit?

Zonnepanelen op een plat dak, kan dit?

Tegenwoordig is energie is een belangrijk thema. We willen met z’n allen duurzaam leven en gelukkig komen er steeds meer alternatieven op de markt. Zo zijn er lage temperatuur radiatoren die geschikt zijn voor een warmtepomp en is het mogelijk je eigen energie op te wekken.

Zonnepanelen worden steeds populairder. Zonne-energie opwekken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jou biedt het voordelen. Met deze panelen kun je namelijk flink besparen op je energierekening. Zonnepanelen worden vaak geplaatst op schuine daken. Maar heb jij een plat dak? Het is ook heel goed mogelijk om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen. Een plat dak biedt zelfs verschillende voordelen: er is bijna geen schaduw en het dak is makkelijk toegankelijk.

Plaats een zonneschans

Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak kan erg voordelig zijn. Een plat dak kent namelijk geen schaduwkant, de zonnepanelen staan de hele dag in de zon. Zonnepanelen kun je het beste op een plat dak plaatsen met een zonneschans. Dit is een soort van helling waarop je de zonnepanelen plaatst. De zonneschans zorgt ervoor dat de ideale invalshoek van de zonnepanelen bereikt wordt, zodat de panelen elk moment van de dag een grote hoeveelheid zon krijgen. Op een plat dak dien je de zonnepanelen zo strak mogelijk tegen elkaar te zetten, de afstand moet minimaal zijn. Met een zonneschans benut je de ruimte op het platte dak optimaal en verkrijg je een beter rendement.

Afstand tot de dakrand

Als je zonnepanelen op een plak dak gaat monteren, dien je rekening te houden met de afstand ten opzichte van de dakrand. Er moet voldoende afstand bewaard worden vanaf de dakrand. De windbelasting is namelijk groter aan de randen van de daken en dit maakt de zonnepanelen kwetsbaar. Je kunt de zonnepanelen het beste een halve meter tot een meter van de dakrand af plaatsen. Houd ook rekening met de hoogte van de panelen. Hoe hoger het paneel, hoe meer afstand er tussen de dakrand en het zonnepaneel nodig is. De afstand moet minimaal net zo groot zijn als de hoogte van het paneel.

Opbrengst met zonnepanelen

Veel mensen vragen zich af wat zonnepanelen nou eigenlijk opbrengen. Dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid zonnepanelen en het soort paneel. Er zijn namelijk verschillende soorten panelen die allemaal een eigen rendement hebben. Je wilt natuurlijk ook weten hoe lang het duurt voordat je de investering van de zonnepanelen hebt terugverdiend. Het is moeilijk om de exacte terugverdientijd te berekenen, dit hangt af van verschillende factoren. Je moet namelijk de aanschafkosten, maar ook de installatiekosten van de zonnepanelen terugverdienen. Ook de levensduur en het rendement van de zonnepanelen spelen hier een grote rol bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *