Zorg goed voor je plat dak

Zorg goed voor je plat dak

Een dak boven je hoofd is een belangrijke basisbehoefte, toch worden daken niet altijd zo goed behandeld als ze zouden moeten. Daken hebben onderhoud nodig en wanneer dat niet genoeg gebeurt kunnen ze beschadigd raken en heb je grote problemen. De dakbedekking van een plat dak heeft natuurlijk ander onderhoud nodig dan de dakpannen van een punt dak. We vertellen je graag wat meer over dakbedekking van een plat dak.

TPO-dakbedekking

TPO staat voor Thermoplastische Poly Olefine. Dit is een elastische kunststoffolie die erg geschikt is om platte daken mee af te werken. Het lijkt sterk op PVC, maar omdat de chemische samenstelling eigenlijk heel anders is kan de folie de hele levensduur elasticiteit bewaren. Dit is een heel populaire optie bij nieuwbouw, maar ook een ouder dag kan hier opnieuw mee worden bekleed bij een dakrenovatie. TPO is ook erg goed bestand tegen industriële uitstoot waardoor het ook voor industriële toepassingen gebruikt kan worden. In verhouding met de levensduur van meer dan 40 jaar is dit een van de voordeligste dakbedekkingen die je kunt kiezen.

Witte kleur en andere voordelen

TPO wordt vaak in een witte kleur toegepast. Dit komt omdat dit een positief effect heeft op warmteregulatie. Ook in combinatie met zonnepanelen is dit extra voordelig omdat het witte dak een deel van het zonlicht terug op de zonnepanelen kan weerkaatsen. De witte kleur zorgt er ook voor dat het dak minder warmte vast houdt en dat de zonnepanelen minder heet worden, waardoor de zonnepanelen ook beter kunnen functioneren.

Als je plat dak dus aan vernieuwing toe is, is een wit TPO-dak een absolute aanrader. Het is energiebesparend, geeft een hoog temperatuur comfort in huis, is zeer goed bestand tegen alle weersinvloeden en industriële invloeden en heeft een enorm lange levensduur. Daarnaast is het ook nog wortel vast waardoor er geen mos en micro-organismen op het nieuwe dak kunnen groeien.