Is jouw vaatwasser kapot, oud of gewoon niet meer naar wens? Dan is het tijd om een nieuwe uit te zoeken. Met die nieuwe vaatwasser willen we natuurlijk zo veel mogelijk besparen op water en energie, en daarmee de kosten. In deze blog lees je een aantal tips voor een zuinige vaatwasser.
Het energielabel
Allereerst zegt het energielabel veel over hoe zuinig een vaatwasser is. Het vermeldt de energieklasse, waarbij A het minst zuinig is. Vaatwassers met energielabel A+++ worden tegenwoordig het meest verkocht. Ook staat het energieverbruik per jaar erop vermeld, gebaseerd op 280 wasbeurten. En geeft het het waterverbruik per jaar, het droogresultaat, de capaciteit (het aantal couverts) en het geluidsniveau aan. Let vooral op de energieklasse, het energieverbruik en de aantal couverts. De klasse is namelijk gebaseerd op energieverbruik per couvert. Een vaatwasser met meer couverts zal sneller in een hogere klasse terecht komen, maar als je deze niet gevuld krijgt, bespaart het alsnog niet. Bepaal dus eerst het aantal couverts en daarna de rest.
Het formaat van de vaatwasser
Een standaard vaatwasser is het meest zuinig, maar dan moet je hem wel volledig vol krijgen. Die vaatwassers gebruiken de hoeveelheid water en energie per couvert optimaal. Heb je minder vaat en krijg je de vaatwasser niet helemaal vol? Dan is het beter om een kleine vaatwasser te kopen.
De juiste programma’s
Je kunt nog zo’n zuinige vaatwasser gekocht hebben, maar uiteindelijk bespaar je energie en water met hoe je de vaatwasser gebruikt. Gebruik enkel bij erg vuile vaat en grote pannen een wasprogramma met een hoge temperatuur en voor de rest zoveel mogelijk wasprogramma’s met een lage temperatuur. Met het ECO-programma wordt daarnaast het minste water en energie verbruikt. Een automatisch programma is ook een goede keuze, omdat deze met sensoren meet hoeveel water er nodig is voor de vaat. Zo gebruik je nooit te veel water.
Spoel niet voor
Het gaat vast tegen je gevoel in, maar voorspoelen is echt niet nodig. Al helemaal niet met warm water. Gooi etensresten in de groene afvalbak en zet de vuile vaat vervolgens gewoon in de vaatwasser. Door niet voor te spoelen kan je tot wel een derde van het water voor de vaatwas en 20 procent aan energie besparen.
Het onderhoud
Door jouw vaatwasser goed te onderhouden, zorg je ervoor dat de hij langer mee gaat en minder energie en water nodig heeft. Maak de filters regelmatig schoon, gebruik af en toe de machinereiniger en spoel de gaatjes in de spoelarmen regelmatig door. Zo kan het water goed door de binnenruimte worden verspreid.
Oude vaatwasser vervangen?
Het lijkt logisch dat het altijd zuiniger is om een oude vaatwasser te vervangen door een nieuwe. Echter, dit is pas zo als je al zo’n 13 jaar dezelfde vaatwasser gebruikt. Het is beter voor het milieu en jouw portemonnee om de vaatwasser te blijven gebruiken tot hij echt minder goed zijn werk doet.