Tarieven energie per 1 juli omlaag: waarom nu overstappen?

Tarieven energie per 1 juli omlaag: waarom nu overstappen?

Per 1 juli geldt bij de meeste energieleveranciers een nieuw lager tarief voor afnemers met een variabel energiecontract. De gemiddelde daling is bijna 7 procent, bij een gemiddeld verbruik zal dit per jaar een besparing zijn van ongeveer 100 euro op de energierekening.

Doordat deze prijsaanpassing geldt voor variabele tarieven profiteren huishoudens met een variabel contract hier als eerste van. Een variabel contract heb je meestal als je de afgelopen jaren niet bent overstapt of zelfs nog helemaal nooit bent overgestapt. In dat geval worden de tarieven gerekend die op dat moment gelden. Dit variabele tarief wordt doorgaans ieder half jaar vastgesteld, op 1 januari en dus op 1 juli.

Variabel contract meestal niet gunstig

Ondanks dat je met een variabel tarief contract nu als eerste profiteert van de daling van energieprijzen, ben je met een dergelijk contract toch meestal duurder uit. Vooral nu de energietarieven op het laagste niveau sinds jaren zijn is het zeer gunstig om over te stappen op een energiecontract voor een bepaalde looptijd tegen vaste tarieven. Je bent dan namelijk verzekerd dat je gedurende de looptijd van het contract een laag tarief voor energie betaalt. Ook als over een half jaar de energieprijzen weer snel zouden stijgen blijf je profiteren van het lage tarief zolang je contract nog loopt.

Overstappen van energiecontract is makkelijk

Met een online vergelijker voor energiecontracten kun je snel berekenen welke energieleverancier voor jouw situatie de goedkoopste is. Op basis van de regio waar je woont en het energieverbruik of samenstelling van je huishouden wordt dan direct een overzicht gegeven van de beste aanbiedingen.

Overstappen naar een vast contract heeft bovendien als voordeel dat je vrijwel altijd een aantrekkelijke bonus krijgt. De meeste energieleveranciers geven namelijk een welkomstpremie of een cadeau om nieuwe klanten aan te trekken. De waarde hiervan kan oplopen tot wel 200 euro of meer, dit kun je dus aftrekken van de jaarafrekening voor energie!

Welke looptijd moet je kiezen?

Voor de looptijd van vaste energiecontracten kun je meestal kiezen uit 1, 3 of 5 jaar. Nu de energieprijzen zo laag zijn en waarschijnlijk ook niet veel lager zullen worden is vastzetten voor een langere periode wellicht interessant. Echter, omdat je bij het overstappen naar een andere energieleverancier vrijwel altijd een korting of bonus krijgt is langer dan één jaar vast zetten misschien toch minder voordelig. We kunnen echter niet voorspellen hoe lang de tarieven zo laag blijven en als ze weer stijgen, hoeveel dit dan zal zijn. Het blijft dus een beetje speculeren met wat je het beste kan doen.

Waarom zijn de energieprijzen zo laag?

Dat de energieprijzen zo laag zijn heeft meerdere oorzaken. Ten eerste komt dit door een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, waardoor een overschot aan Amerikaans vloeibaar gas op de Europese markt terecht kwam. Daarna was er ook nog een conflict tussen Saoedi Arabië en Rusland over de hoeveelheid te produceren olie.

Vervolgens kwam daar de coronacrisis bovenop waardoor er door wereldwijde lockdowns nauwelijks vraag meer was naar olie en gas. De toch al enorme voorraden werden hierdoor nog groter, wat de prijzen enorm heeft doen dalen.