Binnenmuur isoleren? Waar let je op.

Binnenmuur isoleren? Waar let je op.

De gasprijzen zijn aan het stijgen en nu komt er ook een energieplafond bij. Wat doe je dan om het toch warm in huis te hebben zonder de gaskraan of elektriciteit knop volop dicht te draaien? Misschien is het dan een goed idee om eens te kijken naar het isoleren van je binnenmuur. Een dunne laag isolatiemateriaal kan al voldoende zijn om de warmte binnen de ruimte te houden.

 

Waarom je binnenmuur isoleren?

Maar waarom is het een goed idee om je binnenmuur te isoleren? Warme lucht wil ontsnappen uit de ruimte. Is je huis niet goed geïsoleerd? Dan kan er al gauw 20% van de warmte verdwijnen door de muur. Door isolatie aan te brengen kan de warmte moeilijker weg en blijft de ruimte beter warm. Er zijn verschillende isolatiematerialen voor de binnenmuur. Vaak wordt er gebruik gemaakt van PIR-isolatie. PIR-isolatie is een dun materiaal met een hoge isolatiewaarde, waardoor er maar een klein percentage van je huis wordt gebruikt voor de isolatie. PIR is verkrijgbaar in grote afmetingen, waardoor je de binnenmuur snel voorzien kan worden met een isolatielaag. De PIR-isolatie is verkrijgbaar in verschillende diktes, waaronder PIR-isolatie 50 mm en PIR-isolatie 80 mm

 

PIR-isolatie plaatsen tegen de binnenmuur

PIR is verkrijgbaar met verschillende afwerking. De meest gebruikte PIR-isolatiemateriaal is PIR + gips platen. Dit komt doordat het platen zorgen voor de afwerking van de muur, waardoor je achteraf gen gipsplaten hoeft te plaatsen. De isolatie wordt geplaatst op een voorzetwand, gemaakt van houten latte. De platen kunnen bevestigd worden door middel van een gefosfateerde schroeven of met kleefgips. Behandel altijd de ondergrond voor. Plaats eventueel een dampremmend folie voor eventuele vocht. En maak de folie luchtdicht door middel van dubbelzijdige tape of folie tape. 

 

Je kunt eventueel de gipsplaten stuken. Je kunt de naden en schroefgaten dichten, waardoor je uiteindelijk de binnenmuur een mooi verfje kan geven. Hierdoor houd je niet alleen de warmte binnen, maar je houdt er ook een mooie muur aan over.