Zonnepanelen op water: betrouwbaar en op maat gemaakte drijvende systemen met Profloating

Zonnepanelen op water: betrouwbaar en op maat gemaakte drijvende systemen met Profloating

Zonne-energie is groene energie zonder dat hier fossiele brandstoffen bij komen kijken. Het is niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee. Vandaag de dag zijn de energietarieven erg hoog. Zonne-energie is een duurzame vorm van energie waarmee je kosten bespaart. Het probleem van zonne-energie is alleen dat je er veel ruimte voor moet hebben. Je moet genoeg plaats hebben voor de installatie van deze zonnepanelen. Er is maar een beperkte ruimte beschikbaar in Nederland. Bij Profloating hebben ze daarop een oplossing bedacht. Samen met experts hebben ze drijvende zonnepanelen ontwikkeld, die op het water gemonteerd kunnen worden en dus geen ruimte op het land innemen. Het zijn speciale zonnepanelen die drijven op een soort boot en op die manier energie opwekken. Wil je meer weten over de voordelen van drijvende zonnepanelen op water en hoe deze precies werken? Lees dan verder!

Hoe werkt het?

Drijvende zonnepanelen moeten natuurlijk tegen een stootje kunnen, want water kan krachtig en onstuimig zijn. Deze zonnepanelen hebben daarom ook een speciaal ankersysteem met deels elastische elementen. De drijvende zonneparken zijn hoe dan ook makkelijk om te bouwen. Het vergt dus niet veel meer kosten en arbeid dan gewone zonneparken. De zonnepanelen drijven op boten die aan elkaar geklikt kunnen worden, waardoor ze één groot vlot vormen.

Waar komen ze te liggen?

Deze drijvende zonnepanelen kunnen op verschillende plekken komen te liggen. Locaties waar veel activiteit is hebben de voorkeur, omdat de zonnepanelen dan direct stroom kunnen opwekken die nodig is voor de activiteiten die daar plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan het binnenwater van Rotterdam. Daarnaast zijn rustige en afgelegen wateren ook ideaal, omdat je dan weinig mensen lastig valt of in de weg zit met de panelen.

Het voordeel van water

Drijvende zonnepanelen zorgen dus voor een efficiënter gebruik van ruimte, maar water heeft nog een ander groot voordeel. Doordat de panelen in het water liggen, worden ze automatisch gekoeld. Koele panelen leveren weer meer stroom op. Dit is ook een voordeel voor het water. Er verdampt op deze manier minder water. Dit is beter voor de vegetatie in het water. Er wordt nog volop onderzoek gedaan op dit gebied. Zie je de voordelen van drijvende zonnepanelen al voor jouw bedrijf? Laat deze drijvende systemen dan op maat maken!