Bouwen: Hoe kun je jouw woning verduurzamen?

Bouwen: Hoe kun je jouw woning verduurzamen?

Met de huidige wereldwijde milieucrisis zijn we steeds meer bezig met verduurzaming en manieren hoe wij zelf mee kunnen helpen aan een verandering. Je huis energie- en water effici├źnter maken is een van de beste manieren om een positieve impact op het milieu te hebben. Daarnaast zijn de energieprijzen de afgelopen jaren enorm gestegen en dit lijkt de komende jaren aan te houden. Veel huishoudens raken in de zogenoemde energiearmoede en kijken naar andere manieren om op financieel gebied te besparen. Onnodige kosten kunnen al bespaard worden door de verwarming uit te zetten wanneer je weggaat, maar het heeft nog een veel grotere impact als je het gehele huis kunt verduurzamen.

Hierbij zijn er een paar manieren op een rij gezet om je huis duurzamer en milieuvriendelijker te maken en hiermee kosten te besparen

1.      Zonne-energie

Het is geen geheim dat overstappen op zonne-energie een geweldige manier is om je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en over een lange periode geld te besparen. Vooral nu dat de energieprijzen enorm stijgen. Duurzame zonnepanelen zijn een grote investering, het kan dus zo zijn dat je je geen zonnepanelen kunt veroorloven. Als dit het geval is kun je altijd kijken of je een zonnepanelen installatie kunt laten doen, op basis van leasen.

2.      Dubbele beglazing

In nieuwbouwhuizen zal het vanzelfsprekend zijn, maar veel oudere huizen hebben het nog niet, dubbelglas. Dubbele beglazing vermindert de koude straling aanzienlijk en heeft niet te lijden onder condensatie. Omdat dubbel glas beter isoleert dan enkel glas, zal je in de winter minder moeten verwarmen en in de zomer minder moeten koelen.

3.     Spouwmuur plaatsen

Je kunt niet alleen je ramen beter isoleren, maar ook de muren kun je beter isoleren. Door jouw huis goed te isoleren, zal er minder warmte verloren gaan via de ramen, kieren en deuren. Doordat je hiermee de verwarming vaker uit kan zetten, kun je op termijn veel kosten besparen. Een ander voordeel van deze manier van isoleren is het beperken van geluidsoverlast. Je kunt je woning isoleren door middel van een spouwmuur installatie. Een spouwmuur installatie houdt in dat het gat tussen de binnen en buitenmuur wordt gevuld. Bij oudere woningen heeft dit extra voordeel, omdat deze vaak al niet goed zijn geïsoleerd, waardoor er veel warmte verloren gaat.