Op deze manieren kun jij jouw rendement van zonnepanelen optimaliseren

Op deze manieren kun jij jouw rendement van zonnepanelen optimaliseren

Indien jij overweegt om zonnepanelen te plaatsen, of zelfs al zonnepanelen hebt, is het prettig om te weten welke factoren invloed hebben op het rendement van de zonnepanelen. Als eigenaar wil jij uiteraard zo snel mogelijk jouw investering terugverdienen en kunnen genieten van pure winst en besparingen. Om dit doel zo snel mogelijk te bereiken, zul jij een zo hoog mogelijk rendement moeten realiseren.

Dat klinkt helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Jij hebt immers geen invloed op het zonlicht, dus zul jij op andere manieren moeten proberen het rendement te verhogen. Dit is overigens zeker mogelijk! Ben jij benieuwd op welke manieren jij invloed kunt uitoefenen op het rendement van jouw zonnepanelen? Lees snel verder.

De richting

De plaatsing van de zonnepanelen is uitermate belangrijk. In de meeste gevallen zal het ingeschakelde bedrijf voor de installatie de zonnepanelen zo gunstig mogelijk plaatsen, al is het altijd prettig om jou zelf ook bewust te zijn van de meest gunstige hoek en richting. 

In Nederland worden de zonnepanelen vrijwel altijd naar het zuiden gericht, doordat deze richting het hoogste rendement oplevert. Hoe verder de richting afwijkt van het zuiden, hoe lager het rendement zal worden. 

De hoek

Naast de richting, is de hoek van de zonnepanelen ook van groot belang. In Nederland is een hoek tussen de 30 en 35 graden optimaal als de zonnepanelen naar het zuiden gericht staan. Hoe meer de hoek afwijkt van dit advies, hoe lager het rendement zal zijn. 

De kwaliteit

Uiteraard heeft de kwaliteit van een zonnepaneel invloed op het rendement. Er worden veel verschillende types zonnecellen gebruikt door merken. Hoewel de zonnecellen een overeenkomend vermogen hebben, zullen ze toch verschillen in energieopbrengst. Ook als alle omstandigheden ideaal zijn, zal er sprake zijn van een verschil. Het is verstandig om je niet enkel te richten op het vermogen, maar vooral op de energieopbrengst.

Vogels onder zonnepanelen

Indien jij de zonnepanelen hebt geplaatst, lijk jij vrijwel niets meer te kunnen doen aan het rendement. Dit is echter een misvatting. Doordat de panelen, tijdens het produceren van energie, opwarmen, nestelen vogels zich in de winter graag onder de zonnepanelen om zich op te warmen. De vogels laten echter een hoop vogelpoep achter op de zonnepanelen, waardoor het zonnepaneel niet in staat is om op die locaties zonlicht op te vangen. Op termijn kan dit een hoop invloed hebben op het rendement. Dit probleem is gelukkig op te lossen door de aanschaf van zonnepanelen vogelwering, waardoor vogels zich niet meer onder jouw zonnepanelen kunnen verstoppen.