Comfort versus veiligheid

Comfort versus veiligheid

De keuze tussen comfort en veiligheid is eigenlijk geen echte keuze. Veiligheid zou altijd voorop moeten staan, zeker als het gaat om momenten waarop de risico’s groot zijn. Maar het is natuurlijk wel bijzonder prettig als het een het ander niet uitsluit: veiligheid die ook nog eens comfortabel is, dat is ideaal.

Veiligheid voorop

Doe je risicovol werk? Dan zal je als geen ander te maken hebben met alle maatregelen die op de werkvloer gelden om jouw veiligheid en die van je collega’s te beschermen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan valbescherming voor de momenten waarop je op hoogte werkt. Van groot belang, van levensbelang zelfs, want een val van grote hoogte kan natuurlijk verschrikkelijke gevolgen hebben.

Ook als je niet voor je werk, maar voor andere gelegenheden op grote hoogte verkeert is veiligheid een belangrijk issue. Dit zijn zaken waar je zelf nauwelijks op hoeft te letten, je gaat er van uit dat dit goed geregeld is. In een flat zijn er bijvoorbeeld hoge relingen langs de galerij, om te voorkomen dat je er zomaar overheen kunt vallen. Handig, en uiteraard ook verplicht, dat je hier zelf niet op hoeft te letten, maar dat dit in de bouw is meegenomen.

Veiligheid en comfort

Van veiligheidsmaatregelen wordt het leven veiliger, maar niet altijd leuker of comfortabeler. Denk nog eens aan die flat: hoge relingen maken het gebouw niet per se mooier, maar het is ondenkbaar om ze weg te laten.

Ook tijdens het werk zijn uitgebreide veiligheidsmaatregelen niet altijd favoriet. Vrijwel niemand wordt blij van de verplichte BHV-cursussen, maar daar staat tegenover dat de gedachte dat er altijd iemand die weet wat te doen bij een medisch noodgeval op de werkvloer aanwezig is, wel een heel geruststellende is.

Ook veiligheidskleding is niet altijd favoriet, om over veiligheidsschoenen maar niet te spreken. Lomp, stug en zwaar, zo luidt de mening van velen. Toch doen producenten van dit soort werkkleding er alles aan om comfort en veiligheid met elkaar te combineren. Kleding te maken van materialen die tegen een stootje kunnen en jou beschermen, en tegelijk comfortabel genoeg zijn om aan te voelen als normale kleding. Merken als Snickers en Herock werkkleding slagen hier steeds beter in, zelfs zo goed dat veel mensen het geen enkel probleem meer vinden deze werkkleding te dragen. Ze kiezen er zelfs voor klussen in hun vrije tijd ook voor!

Ook voor werkschoenen geldt dat ze steeds comfortabeler worden. De stalen, of anderszins verharde neuzen, die blijven: je draagt de schoenen tenslotte om te voorkomen dat je botten breekt als er iets op je voet valt. Het comfort, daar wordt echter steeds meer rekening mee gehouden.