Je huis laten renoveren? 3 duurzame materialen

Je huis laten renoveren? 3 duurzame materialen

Verbouwen in huis is niet iets dat je zomaar even doet. En het is ook niet iets dat je voor een korte termijn doet. Als je aan de slag gaat met verbouw of renovatie van je woning, dan wil je dat ook goed doen. Met het oog op de lange termijn en als het even kan pak je het ook op een duurzame manier aan. Maar de vraag is: hoe dan? Een simpele manier om duurzaam bezig te zijn, is het gebruiken van duurzame materialen. Lees hier welke materialen daar precies onder vallen zodat je de juiste keuze kunt maken als je je huis laat renoveren.

1. Hergebruikt hout

Het is ontzettend duurzaam om materialen opnieuw te gebruiken. Als jouw ontwerp veel hout bevat, is het zinvol om op zoek te gaan naar hout dat een tweede leven tegemoet gaat. We hebben het dan over zogenoemd ‘herwonnen hout’. Dat is hout uit panden die inmiddels gesloopt zijn. Dat hout is dan misschien tweedehands, door het slim te bewerken is het weer als nieuw op het moment dat jij het aanschaft. Je slaat dus twee vliegen in één klap: je belast het milieu een stuk minder dan wanneer je nieuw hout zou gebruiken en je hebt toch een materiaal dat er als nieuw uitziet. 

2. Natuursteen

Wellicht heb je je oog laten vallen op beton of misschien heb je betonnen elementen in je woning die je wilt hergebruiken. Je kunt dan kiezen voor reparatie van beton. Het repareren van beton gaat zo in zijn werk. Maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld vloeren of een aanrechtblad uit natuursteen te gebruiken. Doordat de winning van natuursteen relatief weinig impact heeft op het milieu, is de keuze hiervoor duurzamer dan voor bijvoorbeeld metaal of kunststof. Bovendien is natuursteen uitermate geschikt om opnieuw te gebruiken. 

3. Gerecycled metaal

Het is ontzettend belastend voor de planeet om metaal te gebruiken. Mijnbouw heeft grote impact op het milieu en het levert ontzettend veel afval op. Daarom is het beter om metaal zo lang mogelijk te gebruiken. Dat kan door bijvoorbeeld Rvs lassen en hergebruik van aluminium, koper of ijzer. De grondstoffen zijn al jaren geleden gewonnen, dan kunnen we het resultaat maar beter zo lang mogelijk mee laten gaan.

Natuurlijk zijn er nog talloze andere duurzame keuzes te maken als je je huis laat renoveren. Zolang je bewuste keuzes maakt, ben je al ontzettend goed bezig. Veel succes met de klus!