Zelf een eigen huis kopen. Veel mensen dromen er jaren van – of misschien zelfs decennia. Je hebt vast al bedacht hoeveel slaapkamers je wilt, hoe je buurt eruit moet zien en welke tuinkabouter je in je voortuin zult hebben. Er komt echter meer bij een huisaankoop kijken dan je favoriete advertentie uitkiezen en verhuizen.
Voorkom een miskoop
Het kopen van een eigen huis is een geweldige stap om te maken, maar er zitten altijd risico’s aan vast. De huizenmarkt gaat ontzettend snel en je hebt misschien maar één kans om een huis te bezichtigen voordat je een bod uitbrengt. Verzamel daarom zoveel mogelijk informatie over het huis voordat je er naartoe gaat voor een rondleiding zodat je de verkoper gerichte vragen kunt stellen. Laat ook altijd een bouwkundige keuring doen van het huis om verrassingen achteraf te vermijden. Zo weet je zeker dat de bouwkundige staat in orde is en je precies weet wat je koopt.
Focus op de belangrijke aspecten
Het kan makkelijk zijn om afgeleid te worden door een prachtig ingericht huis. Het is echter belangrijk om je niet te veel te focussen op elementen die makkelijk vervangen kunnen worden, zoals verfkleuren en verouderde details. Besteed in plaats daarvan aandacht aan dingen die er echt toe doen en duur zouden zijn om te vervangen of repareren. Zijn er toch beschadigingen aan het huis en worden die ook meegenomen in de verkoopprijs? Laat dan een schade expert in kaart brengen hoe grote de zichtbare en onzichtbare schade is voordat je koopt.
De belangrijke aspecten – naast de duidelijke dingen zoals locatie en vierkante meters – die je moet meenemen in je besluit zijn de staat van het dak, potentieel voor overstromingen, schimmel, waterschade en isolatie. Wellicht heb je ook nog persoonlijke voorkeuren, zoals de aanwezigheid van airconditioning in je huis. Natuurlijk wordt dit allemaal meegenomen in een bouwkundige keuring wanneer je er voor kiest om deze te laten uitvoeren.
Vragen die je moet stellen bij het kopen van een huis
Als je het huis maar een keer mag bezichtigen moet je gelijk de juiste vragen paraat hebben. Je wilt zoveel mogelijk weten van de huidige eigenaren voordat je besluit te kopen. Als de boiler de neiging heeft om niet meer te werken of als de gootsteen langzaam lekt, wil je dit weten voordat je een huis koopt. Vraag dan ook of dat er lopende onderhoudsproblemen of aanstaande vervangingsbehoeften zijn. Verder wil je weten hoe zij de isolatie ervaren en hoe hun maandelijkse energierekening er uit ziet. Zo krijg je een idee van wat je moet budgetteren en of je de isolatie of apparaten moet upgraden om energiezuiniger te zijn. Als laatste kun je vragen hoe de buurt is. Denk hierbij aan hoever het lopen is naar parken en supermarkten in de buurt, of er altijd parkeerplek voor het huis beschikbaar is en hoe de scholen in de buurt zijn. Wellicht kun je de kans krijgen om je toekomstige buren te ontmoeten. We raden zeker aan om dat te doen!