De voordelen van automatische smeertechnieken

De voordelen van automatische smeertechnieken

Smering is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat apparatuur in beweging blijft en je bedrijfskosten worden verlaagd. Zonder de juiste smering kan jouw apparatuur last hebben van stilstand en een kortere levensduur, wat van invloed is op de resultaten van je bedrijf. Een automatische smeertechniek zou het antwoord kunnen zijn op deze problemen!

Waarom automatische smering?

Automatische smeersystemen zorgen voor een consistente smering op een frequentere basis. Te weinig of te veel smeermiddel leidt tot wrijving en hitte, waardoor weerstand en beschadiging kan ontstaan. Bovendien kun je het beste smeren terwijl het apparaat in beweging is. Dit handmatig doen veroorzaakt een onveilige en bijna onmogelijke taak voor de monteur of ingenieur. Automatische smeertechnieken bieden een veiligere methode om de juiste hoeveelheid smering aan te brengen wanneer dat nodig is. Heb je toch een relatief grote en goed bereikbare wrijvingsoppervlak dat moet worden gesmeerd? Dan kun je hiervoor ook vetpompen gebruiken.

Zijn er nog andere voordelen van automatische smeertechniek?

Ja, die zijn er zeker. Gebrek aan smering is namelijk niet het enige probleem. Handmatige smering kan vaak resulteren in te veel smering van belangrijke draaipunten, wat indirecte hoge kosten met zich meebrengt. Denk hierbij aan verspild smeermiddel, milieukwesties, veiligheids- of huishoudelijke problemen en hogere loonkosten.

Een automatisch smeersysteem helpt deze ongeplande en onnodige uitgaven uit te schakelen. Een systeem geeft met regelmatige tussenpozen kleine hoeveelheden smeermiddel af terwijl je machine werkende is. Deze hoeveelheden zijn speciaal afgemeten voor de machine. Hiernaast wordt een consistente smeermiddelafdichting gebruikt. Dit is om te voorkomen dat vuil ergens terecht komen waar het niet hoort.

Denk dus bij voordelen niet alleen aan gebrek aan smering, maar ook aan veiligheid, efficiënte smering, betere smering, minder uitvaltijd van machines, lagere onderhoudskosten, verhoogde algehele productiviteit, langere levensduur van de machine én het helpt het milieu. Dus stop met handmatig smeren “wanneer er tijd is” en ga voor een constant systeem!