Dit zijn de mogelijkheden van kunstgras in de tuin

Dit zijn de mogelijkheden van kunstgras in de tuin

Het behoeft amper uitleg dat kunstgras de afgelopen jaren aardig in populariteit heeft gewonnen. Het is dan ook begrijpelijk dat je kunstgras overweegt als alternatief op natuurgras. Hieronder lees je van alles over de voordelen, kosten en soorten van kunstgras.

Kunstgras tegenover natuurgras

Kunstgras is natuurlijk de tegenhanger van ‘normaal’ gras. Het verschil zit hem in de natuurlijkheid. Natuurgras is echt levend gras, terwijl kunstgras eerder een soort grastapijt is. De grootste verschillen zijn echter pas merkbaar wanneer de voordelen van kunstgras naar voren komen. Hieronder lees je dan ook wat deze voordelen in de praktijk zijn.

Voordelen van kunstgras

Kort gezegd bespaart kunstgras je ontzettend veel tijd. Zo ben je niet tot in de eeuwigheid bezig met het maaien en bemesten van je kostbare gazon. Ook is het met kunstgras verleden tijd om gefrustreerd te raken over beschadigde plekken in het gras. Kunstgras is altijd mooi en je tuin is daarmee altijd groen. Je profiteert het hele jaar van een mooie mat, terwijl je ook nog eens kosten bespaart. Ideaal dus!

De kosten van kunstgras

Veel mensen denken dat kunstgras veel duurder is dan natuurgras. Als het gaat om de aanschaf, is kunstgras inderdaad een investering. Op termijn haal je deze investering er echter met gemak uit. Vanaf de eerste dag bespaar je namelijk op onderhoudskosten en daarbij kent kunstgras een lange levensduur. Aan vervanging hoef dus niet snel te denken. Hoeveel kunstgras precies kost, is lastig te zeggen. Dit zal in de praktijk afhangen van het type kunstgras en het oppervlakte dat je daarmee wil bedekken. 

Verschil tussen PU backing en latex backing

De ‘backing’ vormt het fundament van kunstgras. Je kunt het als het ware zien als een groot zwart doek, waar de grasvezels (de sprietjes) aan vast worden gemaakt. Dit grote doek kan van verschillende materialen worden vervaardigd. In de Verenigde Staten wordt al een tijdje veelvuldig gebruik gemaakt van de PU backing. Deze backing is steviger en milieuvriendelijker dan een backing van latex. In Nederland is de PU backing dan ook stevig in opkomst, ook al is het merendeel nog van latex.

Kunstgras leggen: zelf doen?

Het leggen van kunstgras is helaas minder makkelijk dan het lijkt. Het is een vrij zware en lastige klus. Het is dan ook aan te bevelen om deze klus te laten uitvoeren door een vakman. Deze zal rekening houden met de ondergrond en weet precies hoe een kunstgrasmat in jouw tuin gelegd moet worden. Als de mat eenmaal ligt, zal je er lang van kunnen genieten.