Dit zijn de kosten van een houten vloer inclusief leggen

Dit zijn de kosten van een houten vloer inclusief leggen

Veel huiseigenaren dromen van een nieuwe houten vloer. Niet zo gek, want een vloer van hoogwaardig hout tilt een interieur al snel naar een hoger niveau. Maar wat kost een nieuwe houten vloer eigenlijk? Na het lezen van dit blog weet je hoe de prijs van een houten vloer is opgebouwd. Ook lees je wat het kost om een houten vloer te laten leggen.

Handige rekenmodule voor houten vloeren

De prijzen verder in dit blog laten globaal zien wat een houten vloer kost inclusief leggen. Maar om erachter te komen wat jouw specifieke droomvloer kost, moet je contact opnemen met een specialist. Toch?

Niet direct. Om het haar klanten zo makkelijk mogelijk te maken, hebben de experts van Dutzfloors een handige rekenmodule aan hun website toegevoegd. Hiermee zie je in een oogopslag de kosten van een houten vloer inclusief leggen. Je geeft eerst de gewenste dikte, breedte, sortering, bewerking en legwijze aan. Daarna zie je direct het totale kostenplaatje. Geen verrassingen achteraf, maar direct weten waar je aan toe bent. Wel zo handig. Hoe die prijzen zijn opgebouwd, lees je hieronder.

Wat kost een houten vloer?

Laten we beginnen met de vloer zelf. Want de kosten van houten vloeren verschillen behoorlijk. De prijs van een houten vloer van hoogwaardig eikenhout ligt tussen €38 en €140 per vierkante meter. Die uiteenlopende prijzen ontstaan doordat de prijs van hout van verschillende factoren afhangt.

Neem de dikte van een plank. Hoe dikker de plank, en dus hoe meer écht hout, hoe duurder. De kosten worden ook beïnvloed door de noesten op het hout. Ook wel sortering genoemd: de hoeveelheid donkere vlekken op een plank. Een rustige sortering met minder noesten is duurder dan een drukke sortering, omdat noesten handmatig worden weggewerkt. Dat kost meer tijd en dus ook geld.

Ook de zogeheten bewerkingen van het hout spelen een rol bij de kosten. Voorbeelden van bewerkingen zijn roken, verouderen, borstelen en schuren. Een vloer is duurder naarmate je het hout meer laat bewerken.

Een houten vloer laten leggen

Er zijn twee manieren om een houten vloer te leggen: zwevend of verlijmd.

Bij zwevend leggen wordt de messing-en-groefverbinding van de planken verlijmd. De planken liggen hierdoor strak tegen elkaar aan. De vloer komt te liggen op een ondervloer die bestaat uit alupate, rubbersound of hardboardplaten. De prijzen van deze ondervloeren variëren tussen de €2 en €6 per vierkante meter. Het zwevend leggen zelf kost €15 tot €18 per vierkante meter. Deze prijzen komen bovenop de prijs van de houten vloer.

De tweede mogelijkheid is verlijmd leggen. Dit wordt toegepast bij vloerverwarming. De dekvloer bestaat hierbij vaak uit zandcement of anhydriet. Bij verlijmd leggen is er geen ondervloer en wordt de houten vloer direct op de dekvloer verlijmd. Deze legwijze inclusief de lijm kost gemiddeld tussen de €30 en €45 per vierkante meter. Dit is afhankelijk van het type vloer. Een visgraat vloer is een stuk kostbaarder om te leggen dan een eiken plankenvloer.