Domotica systemen, wat is dat?

Domotica systemen, wat is dat?

Ja, echt. Er zijn mensen die over een systeem beschikken dat zorgt dat de garagedeur open gaat als je aan komt rijden en tegelijk de verlichting en de verwarming in je huis al aan hebben gedaan. Dat is nog eens lekker binnenkomen. Het systeem dat dit mogelijk maakt is een zogenaamd Domotica systeem, die – zo je wilt- ook je gordijnen open en dicht doet. Domotica kunnen nu al heel veel, maar zullen in de toekomst alleen nog maar meer kunnen. Dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden als je plannen hebt om thuis ook zo’n systeem te (laten) installeren . Overigens is er niets decadents aan, want deze systemen brengen behalve gemak ook bewezen veiligheid en zorgen bovendien voor een lagere energierekening per maand.

Het vergroten van het comfort en veiligheid in en om het huis

Domotica systemen worden ook wel eens huisautomatiseringssysteem genoemd. Beter nog zou dan overigens huis informatica zijn in de wetenschap dat domus zoiets als huis betekent. Domotica systemen zijn systemen die digitale technieken gebruiken om het comfort en veiligheid in en om het huis te vergroten.

Behalve gemak bieden domotica systemen ook veiligheid

Wellicht komt bovenstaande nog wat vaag over, laten we dan voorbeelden noemen. Met domotica zet je bijvoorbeeld de lampen in je huis en buiten automatisch aan en uit en doe je de gordijnen en de garagedeur op afstand open en dicht. Er zijn ook systemen waarbij de mens helemaal geen rol meer speelt. Mooi voorbeeld daarvan is vlambewaking. De gastoevoer wordt dan automatisch afgesloten als de vlam uit is. En zo bieden domotica dus behalve gemak ook een stuk veiligheid. De domotica systemen kunnen bijzonder uitgebreid zijn en worden in de praktijk van alledag het vaakst gebruikt voor de verwarming, verlichting, zonwering en het ventilatiesysteem.

Maak een lijst met wat je wilt automatiseren

Hoe geavanceerd de domotica systemen dus al zijn, domotica is niet te verwarren met smart home. Smart home gaat in bepaalde onderdelen nog verder en laat de apparaten zelf ‘meedenken’. Voor je een domotica systeem voor thuis wilt aanschaffen, is het goed je eerst in de verschillende domotica systemen te verdiepen. Maak bovendien eerst een lijstje met wat je precies wilt automatiseren, ook een lijstje met wensen voor op de langere termijn.

Houd rekening met uitbreidingsopties

Kies uit een van de domotica systemen een systeem dat uit te breiden is. Er zullen wat betreft domotica systemen alleen maar meer mogelijkheden komen de komende jaren, houd daar dus echt rekening mee. Weet ook of je een bedraad of juist een draadloos systeem wilt en in de ideale situatie combineer je het met bijvoorbeeld een verbouwing, iets dat behoorlijk in de kosten kan schelen.

Bespaar elke maand op de energienota

Over kosten gesproken, als jij je in de domotica systemen gaat verdiepen, dan zie je ook dat het best een investering vraagt.  Dat mag ook, want domotica systemen bieden gemak, veiligheid en maken dat je elke maand een heel aardig bedrag kunt bezuinigen op de energierekening.

Meer weten over domotica? Kijk dan op de site van Hoekwater BV voor meer informatie.