Is jouw woning wel geschikt voor een rolstoel of rollator?

Is jouw woning wel geschikt voor een rolstoel of rollator?

Bewegen met een rolstoel of rollator is voor veel mensen even wennen. Je bent immers niet meer zo wendbaar als vroeger en daarnaast neem je nu ook nog eens meer ruimte in. Dit hoeft buiten op straat nog niet zo’n groot probleem te zijn. Binnenshuis is dit echter heel anders. Veel woningen zijn namelijk niet gebouwd voor mensen met een rolstoel of rollator. Met enkele kleine aanpassingen kan je dit echter makkelijk verhelpen. Benieuwd hoe?

Doorgangen

Mensen met een rollator kunnen vaak nog kleine stappen maken zonder rollator, waardoor de doorgang van een deur nog niet zo’n groot probleem vormt. Zit jij echter in een rolstoel, dan kan de doorgang van een deur een knap lastige opgave zijn. Vaak vormen de drempel en de breedte van de doorgang de grootste obstakels. In sommige gevallen kan het ook voorkomen dat mensen in een rolstoel met een grote draaicirkel niet de draai naar de deur kunnen maken.

Bovenstaande problemen zijn makkelijk te verhelpen door bijvoorbeeld bredere doorgangen en deuren in huis te plaatsen. Ook kunnen de drempels weggehaald worden. Dit maakt het voor mensen met een rolstoel of rollator al veel makkelijker om door het huis te bewegen.

Voor deuren die vaak dicht blijven kan het handig zijn om elektrische deuropeners in de kamer te plaatsen. Zo wordt de deur niet gehinderd door de rolstoel en hoeft iemand in een rolstoel niet constant te wachten tot iemand anders de deur opendoet.

Traplift

Om mensen in een rolstoel of rollator ook naar de bovenverdieping te laten gaan is een traplift de beste oplossing. Een traplift doet wat de naam al doet vermoeden: hij brengt mensen middels een lift naar boven en beneden. Een traplift is vaak makkelijk te installeren en duurt dan ook vaak niet langer dan een dag om te laten installeren.

Andere makkelijke aanpassingen die jij kunt doen

Andere kleine aanpassingen die je eventueel zou kunnen doen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van lichtschakelaars op zithoogte of het verlagen van bepaalde benodigdheden als er vaker mensen met een rolstoel bij jou langs komen. Zo maak je het leven van deze mensen toch weer iets gemakkelijker.