Duurzaam stoken? Zo doe je dat!

Duurzaam stoken? Zo doe je dat!

Een kachel in huis, het heeft vele voordelen. Het brengt sfeer in je huis, zorgt voor gezelligheid en natuurlijk het belangrijkste, de kachel geeft warmte af. Met het oog op de toekomst (en de kosten) wil je het liefst duurzaam stoken. Daarom geven wij je een aantal tips, waarmee duurzaam stoken geen kunst meer is.

Lange levensduur en zuinigheid

Wanneer je nog geen kachel hebt, is het verstandig om bij het uitzoeken van de kachel al rekening te houden met de duurzaamheid van de kachel. De meeste kachels hebben een redelijk lange levensduur, maar het is verstandig om hier ook naar te vragen.

Verder is de ene kachel de andere niet. Het verschilt per kachel hoe zuinig deze is, het is verstandig om hier van tevoren rekening mee te houden.

Vermogen

We hebben het hierbij niet over vermogen in geld, maar het vermogen van de kachel. Je wil uiteraard dat je ruimte goed warm is, een beetje vermogen is dan wel handig. Het is echter ook niet verstandig om een kachel met een groter vermogen dan nodig aan te schaffen. Op deze manier kan de kachel niet optimaal branden, dat is niet goed voor het milieu en je stookt op deze manier niet duurzaam.

Tip: voor je een kachel gaat uitzoeken, de ruimte die verwarmd moet worden opmeten. Geef in de winkel aan hoeveel vierkante meter dit is. De specialist weet dan precies welke kachels bij jouw huis passen.

Houtkachel

We houden het niet al te algemeen, maar hebben ook gekeken wat nou de beste optie is als je gaat voor duurzaam stoken. Als we het hebben over duurzame kachels, dan is de houtkachel toch wel de winnaar. Hout is een natuurlijk materiaal en met goed hout, stook je op een zuinige manier.

Als je de ruimte hebt, is het slim om voor een vrijstaande kachel te gaan. Dit is een extra zuinige kachel.

Bij een houtkachel is het vaak mogelijk om deze aan te sluiten op de centrale verwarming. Op deze manier geniet je niet alleen in de ruimte waarin de kachel staat van de warmte, maar ook in bijvoorbeeld de slaapkamer of warm water.

Geen paraffinebriketten

Verder hebben wij nog een tip over het materiaal waarmee je stookt. Het is niet verboden om brikketen met paraffine te stoken, maar het is niet erg milieuvriendelijk of duurzaam. Kies je ervoor om duurzaam te stoken, dan kan je hier dus beter geen gebruik van maken.

Kachel kopen?

Ben je na het lezen van deze blog ervan overtuigd dat een zuinige (hout)kachel de optie is voor jou? Dan is uwkachel.nl wat voor jou! Via deze site kan je de kachel van jouw keuze direct bestellen. Bang dat je te ver weg woont hoef je niet te zijn. Dit bedrijf levert en installeert namelijk kachels door heen Nederland!