Een duurzaam huis? Dat doe je zo!

Een duurzaam huis? Dat doe je zo!

Niet alleen het milieu profiteert van een duurzaam huis, ook je energierekening! Door enkele aanpassingen door te voeren in je woning kun je gemakkelijk veel geld besparen. Jij houdt geld over én je helpt het milieu een handje. Klinkt aantrekkelijk, toch? Let’s get started!

Zonnepanelen
Een oplossing die bij iedereen wel bekend is zijn zonnepanelen. Deze worden op het dak geplaatst en wekken energie op. Een flinke investering, maar op de lange termijn bespaar je hier aanzienlijk wat geld mee. Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen, kan het minstens zo’n vijf jaar duren voordat je je investering terugverdient. Heb je minder geduld? Dan zijn er ook minder drastische manieren om duurzamer te leven.

Bewust energieverbruik
De tweede oplossing is makkelijker te realiseren. Voor deze stap hoef je enkel bewust te worden van het verbruik dat je realiseert. Hoe lang sta jij gemiddeld onder de douche? Hoe warm heb je de verwarming staan? Ga voor jezelf na wat je huidige energieverbruik is en probeer dit te verminderen. Hoe lekker het ook is om een kwartier onder een warme douche te staan, het is schadelijk voor het milieu. Probeer daarom maximaal vijf minuten te douchen per dag. Hiermee worden er liters aan water bespaard, wat bijdraagt aan een beter milieu. Let, vooral in de winter, ook op de stand van de verwarming. 21 graden is heerlijk, maar een extra trui doet het werk ook.

Raambekleding ter isolatie
Niet alleen zonnepanelen en het verminderen van energieverbruik dragen bij aan een beter milieu, ook met raamdecoratie kun je het verschil maken. Ben je nog niet voorzien van raambekleding? Kies dan voor gordijnen met een verduisterende voering, waardoor de warme lucht in de kamer blijft. Een voorbeeld hiervan is een vouwgordijn met een dikke stof. Voor het optimale resultaat combineer je verschillende soorten raamdecoratie. Match je vouwgordijn of plisségordijn met een gordijn op maat met een verduisterende voering. Hiermee wordt de ruimte geïsoleerd, omdat de dikke stoffen de koude lucht buitenhouden en de kamer dus warmer wordt. Het voordeel hiervan is dat raamdecoratie niet alleen isoleert, maar ook geluiddempend werkt. Niet alleen goed voor je energierekening en het milieu dus, maar ook voor je nachtrust! Dat is pas een echte win-win!

Hoe draag jij bij aan een beter milieu?