Een duurzaam huis, hoe doe je dat?

Een duurzaam huis, hoe doe je dat?

Wat is eigenlijk een duurzaam huis?

Een duurzaam huis is een huis waar de mogelijke maatregelen zijn genomen om te besparen op de energiekosten. Voor oudere huizen kan dit een verschil opleveren in het energielabel dat het huis heeft.

Begint het een trend te worden? Ja, er is zeker een groei in het aantal mensen dat zich hier mee bezig houdt. Dit komt onder andere door de toenemende energiekosten, de regels omtrent CO2 uitstoot en de subsidies die daardoor gegeven worden door veel gemeenten. Het feit dat bijvoorbeeld de prijzen van zonnepanelen in de afgelopen jaren in verhouding daalt terwijl de kwaliteit in verhouding beter wordt, draagt uiteraard ook bij.

Wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis?

Er zijn zeer veel mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Zo kan je onder andere isoleren, infrarood panelen installeren of zonnepanelen aanschaffen, ook een combinatie is mogelijk. Over isoleren en zonnepanelen aanschaffen is vaak wel wat bekend, infrarood panelen echter hebben nog minder bekendheid. Dit zijn panelen die de radiator of andere vorm van verwarming ten dele vervangen. Ze worden aan muur of plafond ge├»nstalleerd en verwarmen je, daar waar hun bereik het toelaat en waar u zichzelf onbeschermd bevindt. Benen onder een tafel zullen bijvoorbeeld niet verwarmd worden. Het is zaak het huis tot zo’n 17 graden te verwarmen om vocht en schimmel te voorkomen. De aangename warmte die de panelen uitstralen zal dit dan perfect aanvullen.

Isolatie kent ook zijn mogelijkheden. Het dak, de vloer/bodem, de muren en het glas kunnen geïsoleerd worden. Deze methode zorgt voornamelijk voor het binnenhouden van de warmte. Want als je zonnepanelen op je dak legt, wil je niet dat de opgewekte energie via de ramen, de muren, het glas of het dak je huis weer verlaat.

Zonnepanelen wekken energie op, de energie die jouw huis verbruikt, of meer of minder, afhankelijk van hoeveel panelen je laat plaatsen. Het meest besparend werkt het als je precies genoeg panelen plaatst om jezelf te voorzien.

Wegen de kosten op tegen de voordelen?

Elk huis is uniek en je zult voor jezelf dus moeten nagaan welke optie voor jou geschikt is. Op nieuwe wonen kan je aanvullende informatie vinden over duurzaamheid.

Je hoeft voor de meeste opties helemaal niet veel te verbouwen. Vraag eens offertes aan, die geven een inkijkje in de kosten. Een tip: Vergelijk offertes met elkaar. Je zit nergens aan vast en het kan een leuke besparing opleveren.