Een duurzaam rioleringssysteem naar wens: Vacuflow van Qua-Vac

Een duurzaam rioleringssysteem naar wens: Vacuflow van Qua-Vac

Ons ecosysteem wordt steeds verder aangetast door het snel veranderende klimaat. Nederland is er al een paar jaar mee bezig om zo duurzaam mogelijke oplossingen te implementeren als het gaat om energie, waarbij het merendeel van de bewoners van ons land zo snel mogelijk willen overstappen naar wind en zonne-energie. Het Nederlandse bedrijf Qua-Vac doet hier nog een klein, aantrekkelijk schepje bovenop: een duurzaam rioleringssysteem genaamd Vacuflow.

Wat is Vacuflow?

Vacuflow is een duurzaam rioleringssysteem dat voor het grootste deel optimaal werkt zonder elektriciteit. Het is een innovatief systeem dat effectief is in grotere gebieden zoals nieuwbouwwijken, vakantieparken en recreatiegebieden. Het Vacuflow systeem wordt ondiep aangelegd, waardoor het systeem altijd makkelijk te bereiken is bij de aanleg of het onderhoud en het de bodem niet te veel aantast.

Hoe werkt Vacuflow?

De werking van Vacuflow bestaat in grote lijnen uit drie stappen: het verzamelen van afvalwater in de verzamelput, de snelle transport van het water door het leidingnetwerk en het vacuüm station, waarvan het laatste onderdeel constant gebruik wordt gemaakt. Eerst wordt het afvalwater met behulp van zwaartekracht in een verzamelput verzameld. Zodra de verzamelput het hoogste peil heeft bereikt, wordt het afvalwater op hoge snelheid afgevoerd met behulp van de toevoeging van lucht in de vacuumleidingen. Dit mengsel van water en lucht komt vervolgens bij het vacuüm station terecht, waar de lucht weer uit de tank wordt gepompt. Deze lucht wordt gezuiverd bij de afvoering ervan. Tenslotte wordt de inhoud van het vacuüm station gemeten en als dit niveau weer hoog is, zorgen perspompen ervoor dat het afvalwater naar het dichtstbijzijnde rioolwaterzuiverings punt wordt getransporteerd.

Waarom Vacuflow?

Vacuflow is een uniek systeem wegens de afwezigheid van elektriciteit of andere vormen van energie, waardoor het milieu niet wordt aangetast door het gebruik van het Vacuflow systeem. Daarbij heeft het Vacuflow systeem een lange levensduur en benodigd minimaal onderhoud. Wanneer dit wel moet gebeuren, ligt het systeem slechts 80 tot 120 centimeter onder de grond, waardoor het makkelijk te bereiken is. Een ander voordeel van Vacuflow is dat de tanks zichzelf meten en voorzien zijn van een geheugenfunctie, die precies onthoudt en monitort wat er in de tanks gebeurt. Tot slot is Vacuflow uitgerust met een alarmmelding systeem, die meteen aangeeft als er een actie moet worden ondernomen.

Vacuflow en Vaculink

Vaculink is het online webportaal dat direct aangesloten staat op het Vacuflow systeem. Vaculink is te allen tijde beschikbaar en heeft alle cijfers en inzichten op een rijtje: van waterverbruik tot het actuele waterniveau, het systeem geeft alles in realtime weer. Ook is op Vaculink te zien waar zich een bepaald probleem voordoet, zodat er gerichte actie kan worden ondernomen zodra er een alarmmelding te zien is op het overzicht van het rioleringssysteem. In dit geval wordt er ook een SMS of e-mail verstuurd, zodat er snel gehandeld kan worden en het probleem niet over het hoofd wordt gezien. Tenslotte is Vaculink helemaal in te richten naar wens: het portaal en de parameters kunnen ingesteld worden naar wens en inloggen kan overal, op elk device.