Hoe onderhoud je gras?

Hoe onderhoud je gras?

Wie een tuin heeft met gras weet dat, net zoals bij andere planten en bloemen, het onderhoud nodig heeft. Door met regelmaat jouw gras te maaien, behoud je de kwaliteit van het gras in goede conditie. Maar hoe vaak moet je dan het gazon maaien en zit er nog verschil in het soort grasmaaier? Ben je benieuwd hoe jij jouw gazon het beste kunt onderhouden? Lees dan snel verder!

Hoe vaak moet je het gras maaien?

Wanneer jij een gazon hebt dat al vol in de bloei staat, hoef je niet te vrezen dat je te veel maait. Gras wordt namelijk sterker van vaak maaien. Dit betekent niet dat je het maaien of bijhouden van het gras strak hoeft in te plannen. Analyseer zelf het gras en bepaal of de groei van het gras vluchtig is of niet.

Wanneer de groeiperiode van gras aan de gang is, wordt er over het algemeen eens per week het gras gemaaid. Mocht je merken dat het gras snel terug groeit, maai dan tweemaal per week. Als het groeiseizoen steeds meer aan zijn einde komt, zal de groei van het gras ook verminderen. Het is dan vaak ook niet meer nodig om elke week het gras te maaien. Je kunt het gras in dit geval dan eens in de twee weken kunnen maaien.

De verschillende soorten grasmaaiers

Tegenwoordig zijn er verschillende apparaten op de markt waarmee je het gazon kunt maaien. Als we kijken naar de grasmaaiers van Flymo, zien we dat we in de basisregel drie verschillende soorten grasmaaiers kennen. Dit zijn de kooimaaiers, de benzine grasmaaiers en de elektrische grasmaaiers.

De kooimaaiers

Een kooimaaier is de eerste grasmaaier die we kennen. Deze grasmaaier snaait het gras af, wanneer jij met de kooimaaier over het gras rolt. De kooimaaier werkt dus alleen manueel en is hierdoor de meest duurzame manier om het gazon te maaien. De kooimaaier is ideaal voor kleine, tot middelgrote gazons.

De benzine grasmaaiers

Een benzine grasmaaier is een grasmaaier dat wordt aangestuurd met een kleine motor. Deze motor draait op benzine en op olie en moet daarvan ook voldoende bevatten, voor de start van het maaien. Wanneer een van de twee bijna op is, kan de motor daarvan kapot raken. Een benzine grasmaaier heeft veel kracht, waardoor het grasmaaien een lichte klus wordt. Deze grasmaaiers zijn ideaal voor middelgrote- en grote tuinen. 

De elektrische grasmaaiers

De elektrische grasmaaier wordt ook wel de zweefmaaier genoemd, omdat hij in tegenstelling tot de andere twee soorten grasmaaiers, geen contact maakt met de grond. Deze grasmaaier liggen niet zwaar in de hand en zijn handig in gebruik bij onregelmatige gazons. Hierdoor is de elektrische grasmaaier goed te gebruiken in alle soorten tuinen.

Zoals je hierboven gelezen hebt, is het verstandig om het gazon regelmatig te maaien. Doe dit op zijn minst eenmaal in de week, maar houdt wel de groei van het gras in de gaten. Pas het maaien hierop aan. Wat dan de ideale maaier is, hangt af van de grootte van de tuin.