Kunst- of natuurgras: waar kies je als amateurvoetbalclub voor?

Kunst- of natuurgras: waar kies je als amateurvoetbalclub voor?

Het moment zal aanbreken dat huidige speelvelden aan vervanging toe zijn. Wellicht zijn geheel nieuwe velden nodig bij het groter worden van de club. In beide gevallen zullen grote, en vooral dure, projecten volgen voor de amateurvereniging. Met minimale middelen moeten afwegingen worden gemaakt. De voor- en nadelen van zowel kunst- als natuurgras worden hier behandeld.

De aanschaf

De installatiekosten van een kunstgrasmat zullen zeer hoog uitvallen. Van een bedrag van 500.000 euro moet niet vreemd worden opgekeken. De aanschaf hiervan is daarom vaak niet mogelijk. Een amateurvereniging kent nu eenmaal weinig inkomsten.

Door graszoden te leggen worden zulke hoge kosten voorkomen. De kosten hiervan zullen namelijk ‘maar’ 180.000 euro bedragen. Een mat van natuurgras kan een amateurvereniging zich dus veel makkelijker veroorloven.

Onderhoudsintensief?

De onderhoudskosten van een kunstgrasmat zullen veel lager uitvallen dan die van een mat van natuurgras. Deze laatste moet besproeit, bemest en gemaaid worden. Dit soort werkzaamheden zijn niet nodig bij een mat van kunstgras.

Kosten hiervoor bij een kunstgrasmat bestaan dan ook niet, evenals arbeidsuren die hierin moeten worden gestoken. Doordat een mat van kunstgras niet groeit hoeft deze daarnaast ook niet telkens opnieuw belijnd te worden.

Wisselvallig weer

Nederland kent tegenwoordig een steeds langer wordende zomer. Het aantal dagen waarop het weer stralend is neemt toe. Desondanks staat het land van de tulpen en molens nog steeds bekend om haar beroerde weersomstandigheden.

Vooral in de herfst en de winter kan het flink tekeer gaan. In deze jaargetijden zal het vaak regenen, hagelen of sneeuwen. Om schade te voorkomen worden wedstrijden op natuurgras dan vaak afgelast. Kunstgrasvelden ondervinden geen last van belabberde weersomstandigheden. Afgelaste wedstrijden op deze velden komen dan ook niet vaak voor.

Slecht voor de gezondheid?

De rubberkorrels van kunstgrasmatten zijn gemaakt van gemalen autobanden. Veel mensen beweren dan ook dat het voetballen hierop kankerverwekkend is. Ondanks grote onderzoeken die het tegenovergestelde bewijzen blijven veel mensen, vooral ouders van jonge kinderen, huiverig.

Veel mensen zeggen juist baat te hebben bij kunstgras. Dit zijn de mensen die veel last hebben van hooikoorts. Doordat kunstgras geen bloeiperiode kent zullen hooikoortspatiënten het voetballen hierop als prettig ervaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *