Een gietvloer in huis: een duurzame keuze

Een gietvloer in huis: een duurzame keuze

Er worden tegenwoordig steeds vaker gietvloeren als afwerkvloer in een woning toegepast. In kantoren en kantines van bedrijven werden ze al veel langer gebruikt, omdat ze duurzaam zijn. Gietvloeren kunnen tegenwoordig gemakkelijk in huis worden gebruikt, omdat ze bij ieder interieur zijn in te passen. Ze zijn praktisch in alle RAL- kleuren verkrijgbaar. Een gietvloer is duurzaam en kan over een bestaande vloer worden gelegd. Het is een product dat gietend op een bestaande vloer wordt aangebracht. Daar dankt een gietvloer ook zijn naam aan.

Voordelen van een gietvloer

Door een gietvloer in huis te gebruiken, bereik je een open sfeer. Er zijn geen drempels zichtbaar en de vloer gaat van de ene ruimte over naar de andere. Je ziet ook geen naden. Voor de gietvloeren in huis wordt het materiaal polyurethaan toegepast. Polyurethaan is elastisch, waterdicht, geluidsabsorberend en kan over een bestaande vloer met vloerverwarming worden gelegd. Het materiaal zal de scheuren die in de ondervloer aanwezig waren geheel bedekken en wegwerken. 

Omdat polyurethaan elastisch is, kan het goed worden gebruikt in een kinderkamer. Een kind zal graag spelen op de vloer die verwarmd wordt, door de vloerverwarming, en elastisch is. Wanneer het kind wat laat vallen op de vloer zal het niet direct stuk zijn. Ook is het materiaal geluidsabsorberend wat weer een voordeel is wanneer je beneden tv zit te kijken en het kind is boven aan het spelen. Doordat het materiaal ook waterdicht en gemakkelijk schoon te maken is, kan het goed in een keuken en badkamer worden toegepast. Het is een hygiënische vloer.

Andere materiaal soorten

Belangrijke materiaal soorten die voor giet- of coatingvloeren gebruikt worden zijn: epoxy, polyurethaan en die met een betonlook. Daarnaast zijn er ook nog cementgebonden vloeren zoals: betonmortel, steentapijten en marmertapijten. De cementgebonden vloeren zijn harde vloeren die scheuren, die in de ondervloer ontstaan, niet kunnen opvangen. 

Steentapijt en marmertapijt vloeren zijn opgebouwd uit kleine steentjes met epoxyharsen. Deze vloeren kunnen wel ontstane scheuren in een ondervloer opvangen. Na het leggen van zo’n vloer wordt er vaak een extra zware polyurethaan toplaag op aangebracht. Door de toplaag zal de vloer niet verkleuren.

Het aanbrengen van een gietvloer

Er wordt gezegd dat je een gietvloer gemakkelijk zelf kunt leggen. Het is echter aan te raden daar niet zelf aan te beginnen. Laat een vakman het doen. Hij zal beginnen met de ruimte waar de gietvloer moet komen stofvrij te maken. Vervolgens zal hij het materiaal van de gietvloer in banen uitgieten. Daarna zal hij het gelijkmatig verdelen met een giet kam en na rollen met een prik rol. Daarna zal de vloer moeten drogen. Het klinkt eenvoudig, maar laat de werkzaamheden over aan de vakman. Is er achteraf iets niet in orde, dan zal dat kosteloos in orde worden gebracht.