Energie besparen met uw cv-ketel

Energie besparen met uw cv-ketel

Duurzaam bouwen is op verschillende manieren mogelijk. Zo kunt u bij de bouw van uw nieuwe woning direct voor een goede isolatie kiezen. Zeker in oudere woningen is de laag met isolatiemateriaal tussen muren vaak beperkt. Door hier bij de bouw van een nieuwe woning rekening mee te houden, verbruikt u direct minder energie. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor het gebruik van dubbelglas, in plaats van enkelglas. Of wat te denken van een groene dakbedekking, in plaats van een bitumen dakbedekking? Met een groene dakbedekking wordt een groter deel van de warmte binnen uw woning gehouden.

 

Naast deze duurzame verbeteringen die u al bij de bouw van uw woning door kunt voeren, kunt u ook op andere manieren energie besparen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van uw huidige cv-ketel in huis.

 

Combinatie van een losse cv-ketel en boiler

Voorheen was het niet ongebruikelijk om voor een combinatie van een losse boiler met een losse cv-ketel te kiezen. Tegenwoordig wordt dit als ouderwets en zeer milieuonvriendelijk beschouwd. Er zijn immers twee apparaten die energie nodig hebben, om uw woning van warm water en een werkende verwarming te kunnen voorzien. Ook de onderhoudskosten zullen voor u als woningbezitter tweemaal zo hoog zijn bij een combinatie van twee losse apparaten.

 

Verstandiger is het om voor een combiketel te kiezen. Bij een combiketel worden beide apparaten logischerwijs gecombineerd tot een apparaat. Het vervolg op zo’n combiketel is een zogenaamde hr-ketel of een hr+-ketel. “HR” staat hierin voor “hoog rendement”, wat aantoont dat dit type cv-ketel erg duurzaam is. Niet alleen goed voor het milieu, ook nog eens goed voor uw eigen portemonnee!

 

Nieuwe cv-ketel in huis laten plaatsen

Een nieuwe cv-ketel in huis plaatsen is niet iets wat u zelf eenvoudig doet. Voor het vervangen van een cv-ketel kunt u de hulp van een loodgieter bij u in de buurt inschakelen. Loodgieters kunnen u een goed beeld geven van de mogelijkheden die u heeft, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Het is onder meer van de staat van uw isolatie afhankelijk, of het aanschaffen van een hr+-ketel het overwegen waard is. Wanneer uw isolatie al erg goed is, kan een hr-ketel een beter resultaat opleveren dan de extra investering in een hr+-ketel.

 

Tip: zorg ervoor dat u de nieuwe cv-ketel in huis in ieder geval eens per twee jaar laat onderhouden. Zo voorkomt u dat de cv-ketel al snel storingen vertoont!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *