Is uw woning voorbereid op elektrisch koken en rijden?

Is uw woning voorbereid op elektrisch koken en rijden?

Duurzaamheid speelt binnen steeds meer huishoudens een belangrijke rol. Huishoudens proberen de thermostaat een paar graden lager te houden, proberen bij de bouw van hun woning rekening te houden met duurzaamheid, enzovoorts. Duurzaam bouwen kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan het verdikken van de isolatie tussen muren, het plaatsen van een duurzaam type dakbedekking, enzovoorts. U kunt er echter ook voor kiezen om bij de bouw van uw woning rekening te houden met duurzame trends van de toekomst. Elektrisch koken en elektrische rijden zijn hier twee belangrijke voorbeelden van. Is uw woning al voorbereid op deze trends?

Aanpassingen in de groepenkast uitvoeren

Om mee te kunnen gaan met trends als elektrisch koken en rijden, zal de meterkast in huis moeten worden aangepast. Standaard worden de groepenkasten voorzien van een 1-fase-aansluiting, waarmee u normale stopcontacten kunt gebruiken. Voor het gebruik van grootstroomverbruikers, zoals een elektrisch kooktoestel of een laadpaal voor uw elektrische auto, heeft u krachtstroom nodig. Om krachtstroom in huis te halen zal de groepenkast voorzien moeten worden van een 3-fase-aansluiting.

Een elektricien kan u helpen bij het plaatsen van deze 3-fase-aansluiting in uw groepenkast. Houd er rekening mee dat u voor een dergelijke aansluiting eerst contact op dient te nemen met de netbeheerder. Is het niet zonder meer mogelijk om een elektricien een aansluiting voor krachtstroom in huis te laten plaatsen.

Duurzame ontwikkelingen in de toekomst

Dat elektrisch koken zo populair wordt is geen verassing. Steeds meer gemeentes proberen het gebruik van gas binnen woningen terug te dringen. Zeker in de grote steden wordt er al nauwelijks meer op gas gekookt in grote appartementencomplexen. Het gebruik van de warmte wat wordt opgewekt door de industrie in een stad om woningen op te warmen is immers veel duurzamer. Om ook te kunnen blijven koken stapt men steeds vaker over op elektrisch koken. Een elektrisch kooktoestel heeft echter een aparte aansluiting nodig, mits u van meer dan drie pitjes gebruik wenst te kunnen maken.

Een andere trend is elektrisch rijden. Elektrisch rijden wordt steeds gebruikelijker, waarbij de auto thuis kan worden opgeladen. Een laadpaal voor een elektrische auto kan zowel in de tuin, als bijvoorbeeld in een garage worden geplaatst. Mits u, zoals reeds beschreven werd, de beschikking heeft over krachtstroom. Mocht u geen laadpaal bij uw woning kunnen plaatsen, bijvoorbeeld omdat u uw auto hier niet parkeert, dan kunt u de gemeente vragen om een laadpaal op een openbare plek in de buurt te plaatsen. Dit kan voor veel huis en tuin comfort leiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *