Het juiste laminaat kiezen

Het juiste laminaat kiezen

Laminaatvloeren zijn nog altijd een zeer populaire vorm van vloerbedekking. Door de vele mogelijkheden, het gemak van reinigen en de klassieke uitstraling is laminaat in de meeste woningen een goede optie. Laminaat is in zoveel varianten verkrijgbaar, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe kun je het juiste laminaat kiezen? Op welke zaken dien je te letten om tot een voor jou persoonlijk geschikte laminaatvloer te komen? Zaken als het uiterlijk van de vloer, de dikte van het laminaat en de kosten kun je meenemen in je overweging.

De dikte van het laminaat

Laminaat is verkrijgbaar in verschillende dikten en klassen. Om hierin een goede keuze te maken, is het belangrijk om vooraf in kaart te brengen in welke mate de vloer belopen zal worden. Je kunt je voorstellen dat er vaker over laminaat in een woonkamer of keuken gelopen zal worden dan dat dit bij een laminaatvloer op zolder het geval zal zijn. In ruimtes in huis waar minder gelopen wordt, kan laminaat met een dikte van zeven a acht millimeter volstaan. Het is dan wel belangrijk dat er een vlakke ondergrond is. In gedeelten van de woning waar het laminaat intensief belopen zal worden, kun je beter voor een wat dikkere variant kiezen.

Welke gebruiksklasse moet ik kiezen?

Het kiezen van de juiste gebruiksklasse hangt evenals de dikte samen met de intensiviteit waarmee de vloer wordt gebruikt. Alhoewel de laminaatdikte een redelijke indicatie kan zijn voor de kwaliteit van de vloer, zegt dit niet alles. De gebruiksklasse geeft de slijtvastheid van het product aan en loopt van 23 tot en met 33, waarbij 23 het minst slijtvast is en 33 het meest.

Kleuren en de patronen

Je kunt laminaat in veel verschillende kleuren verkrijgen. De patronen die op sommige soorten laminaat zichtbaar zijn, zijn gedrukt. Hierdoor zijn allerlei soorten patronen mogelijk. Bekijk de ruimte waar het laminaat komt te liggen en vraag je af of een laminaatsoort zonder patroon of een soort met een patroon of werkje de ruimte naar jouw zin maakt. Ook is er een grote verscheidenheid aan kleuren. De exacte kleur is een kwestie van smaak, maar je kunt wel stellen dat een lichtere kleur de ruimte groter en lichter zal doen lijken. Wanneer je een donkere kleur kiest, krijgt de ruimte juist een wat kleinere, maar knussere sfeer. Laminaat met V-groef is ook mogelijk. Hiermee geef je de vloer een meer houtachtige uitstraling en de naden zijn minder goed zichtbaar dan bij een vlak laminaattype. Een nadeel van laminaat met V-groef is wel dat het lastiger schoon te maken is.

De prijs van het laminaat

Wat je wilt uitgeven aan de vloer hangt onder andere af van het budget dat je hieraan te besteden hebt. De prijzen van laminaat verschillen enorm. Bedenk daarom goed of je liever minder betaalt voor een kwalitatief minder goede vloer. Je zult deze na een vijftal jaren wellicht al moeten vervangen. Je kunt ook meer geld uitgeven en voor de komende 20 jaar een goede vloer hebben liggen. Je doet er goed aan om vooraf met een deskundige jouw situatie te bespreken om samen het juiste laminaat te kunnen kiezen.
Bron: stylishcolors.eu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *