Het voordeel van verbouwen met gecertificeerde bedrijven

Het voordeel van verbouwen met gecertificeerde bedrijven

Er bestaan voor vele vakgebieden een hoop certificeringen. Veel certificeringen zeggen mensen in het algemeen niet zoveel, tot het moment dat je een beslissing moet maken op basis van kwaliteit. Vaak is het dan best handig om eens na te gaan welke certificeren in welke sector belangrijk zijn. Voor de (ver)bouwsector geldt dat een van die certificeringen BIM is.

Wat is BIM?

BIM staat voor ‘Building Information Modelling’ en is eigenlijk een wijze van beheer van de gehele levenscyclus van een gebouw of object. Dat houdt dus alle zaken rondom vastgoed in: van ontwerp tot uitvoering en van onderhoud tot sloop. De kern van BIM is de samenwerking tussen ingenieurs, opdrachtgevers, architecten en aannemers. Zij kunnen middels BIM informatie met elkaar uitwisselen binnen een 3D-virtuele bouwomgeving (ook wel ‘common data environment’ genoemd).

BIM als pluspunt

Steeds vaker zijn het de ingenieurs, architecten en aannemers die zich presenteren als partij die werkt volgens de BIM methode. Daarmee kunnen zij aantonen dat ze het belang van transparantie en inzage tijdens bouwprocessen voor iedereen erkennen. Wanneer je je oriënteert op het verbouwen van je woning of het kopen van een kavel binnen een nieuwbouwproject, kan het handig zijn om in zee te gaan met vakmensen die BIM kundig zijn. Wat heb je hier dan aan? Het is handig voor jou in de rol van klant, aangezien je daarmee begrijpt wat er gaande is en hoe de processen verlopen. Een voorbeeld hiervan kan bijvoorbeeld een technische tekening zijn, berekeningen of soort materiaal per onderdeel van het project.

Tijdsverlies en faalkosten voorkomen

In welke situaties kan het in je voordeel werken dat er met BIM wordt gewerkt? Vrij simpel. Een tijdsplanning is eigenlijk het eerste wat sneuvelt binnen grote bouwprojecten als communicatie niet helder verloopt. De uitspraak ‘tijd is geld’ geldt is zeker ook voor jou. Hoe eerder de aannemer klaar is met zijn klus, hoe beter. Partijen die goed vooruit denken en inzage hebben in de details en issues van álle betrokken partijen, kunnen erin slagen een succesvol project neer te zetten. Wanneer er wordt gewerkt volgens de BIM methode is de kans op vertraging en faalkosten aanzienlijk kleiner. Ga jij iets ondernemen op het vlak van verbouwen of huizen kopen? Let eens op of partijen werken volgens de BIM methode!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *