Hier moet je aan denken vóór het kopen van een huis!

Hier moet je aan denken vóór het kopen van een huis!

Een huis kopen is een grote stap en er komt erg veel bij kijken. Waarschijnlijk weet je wel het een en ander over hoe je dit moet aanpakken. Je zal een hypotheek nodig hebben en op zoek moeten gaan naar leuke, geschikte woningen. Toch zijn er ook een aantal valkuilen of zaken die mensen soms vergeten. Wij geven graag een overzichtje van een aantal zaken waar je aan moet denken.

Laat de woning keuren

Een bouwkundige keuring is zeker geen overbodige luxe. Het kost tijd en geld waardoor kopers soms twijfelen om dit uit te laten voeren, maar het is erg belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de staat van een huis voor je het koopt. Een huis vol gebreken zal echt de vervelendste miskoop van je leven worden. Dat kun je voorkomen met een goede keuring. Bij de keuring wordt de woning volledig (visueel) gecontroleerd op gebreken en de staat van de woning. Van de fundering en vloeren tot het dak, de dakgoten en alles daartussenin. De bevindingen hiervan krijg je netjes in een rapport zodat je precies weet waar je aan toe bent. De uitslag van een bouwkundige keuring kun je het beste op laten nemen in de voorwaarden van je koopcontract. Als dat niet lukt kun je dit het beste uit laten voeren in de bedenktijd die je hebt na aankoop. Laat je bouwkundige keuring altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf met een goede reputatie. Wij kunnen Homekeur hiervoor aanraden.

Op tijd naar de hypotheekadviseur

De meeste mensen zullen een hypotheek nodig hebben om een huis te kunnen kopen. Een handige manier om deze zaken te regelen is met behulp van een hypotheek adviseur. Het is belangrijk om dit op tijd te doen. Maar wanneer is op tijd? Dit is in ieder geval vóór je op een huis gaat bieden. Omdat je dan nog geen zekerheid hebt over de maximale hypotheek die je kunt krijgen kan het zijn dat je hele plan dan niet door kan gaan. Het beste doe je het zelfs voor je gaat zoeken naar huizen, zo kun je teleurstelling voorkomen wanneer je gaat kijken bij huizen die achteraf boven je budget blijken te liggen.

Ontbindende voorwaarden in je koopcontract

We hebben het al kort benoemd bij de keuring, maar zorg ervoor dat je ontbindende voorwaarden opneemt in je koopcontract. Dit kan met een voorbehoud voor de bouwkundige keuring zijn om jezelf te beschermen bij bouwkundige gebreken, maar ook voorbehoud van financiering is een optie als je toch nog niet zeker bent van de financiering. Sommige verkopers zijn niet zo blij met zulke voorwaarden, maar geef hier niet te snel aan toe, dit zijn geen rare eisen om te stellen en ze kunnen erg belangrijk zijn voor jouw bescherming.