Hoe duurzaam is kunststof nu echt?

Hoe duurzaam is kunststof nu echt?

Over het algemeen heeft kunststof een slechte reputatie wanneer het om duurzaamheid gaat. Maar dit is niet helemaal terecht. De duurzaamheid van kunststof hangt van verschillende factoren af zoals bijvoorbeeld levensduur. Bepaalde kunststof producten hebben een korte levensduur, terwijl andere producten voor jaren gebruikt worden. In dit artikel bespreken we de duurzaamheid van kunststof en beantwoorden we de vraag of dit materiaal duurzaam is of niet.

Hoe wordt kunststof gemaakt?

Kunststof bestaat voornamelijk uit natuurlijke producten zoals cellulose, kool, aardgas, zout en ruw olie. Deze producten zullen wel eerst flink bewerkt moeten worden, voordat er plastic van gemaakt kan worden. Maar dat gebeurd bij materialen zoals karton en metaal ook. Kunststof kan zowel in harde als vloeibare vorm voorkomen. Meestal wordt het gebruikt in vloeibare vorm om het vervolgens hard te maken. Daarbij heeft kunststof een aantal voordelen. Zo is het lichtgewicht, relatief sterk en eenvoudig opnieuw te gebruiken.

Duurzaamheid kunststof

De duurzaamheid van kunststof hangt van verschillende factoren af. Ten eerste bestaan er veel verschillende soorten kunststof. De ene is duurzamer dan de andere. De keuze voor het soort kunststof hangt met name af van het uiteindelijke doel. Zo gebruik je een ander soort plastic voor een simpel tasje dan voor een espressomachine bijvoorbeeld. De duurzaamheid van het kunststof hangt met name af van de levensduur. Eveneens wordt kunststof erg duurzaam wanneer je deze weer opnieuw gebruikt.

Waarom wordt kunststof dan als niet-duurzaam gezien?

Dat komt met name doordat kunststof, ook wel plastic genoemd, veel gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal. Mensen gebruiken het plastic voor een korte tijd en het komt alweer in de prullenbak te liggen. In dit geval wordt kunststof minder duurzaam, omdat deze maar een zeer korte tijd gebruikt wordt. Daarom vinden wij dat er naar andere manieren van verpakken gekeken moet worden om deze wereld nog wat duurzamer te maken. Of dit op de korte termijn staat te gebeuren betwijfelen wij.

De conclusie is dus dat kunststof duurzaam is, mits het maar voor een langere tijd wordt gebruikt. Als verpakkingsmateriaal is kunststof inderdaad niet duurzaam. Maar veel betere alternatieven zijn er eigenlijk ook niet. Maar wanneer kunststof voor producten met een lange levensduur wordt gebruikt, is kunststof ook ineens duurzaam. Het is dus maar net waarvoor het gebruikt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *