Hoe duurzaam is jouw energie?

Hoe duurzaam is jouw energie?

Iedereen is tegenwoordig doordrongen van het belang van duurzaamheid. De noodzaak om duurzaam te bouwen en te leven is groter dan ooit, willen wij in de toekomst zorgdragen voor een leefbaar klimaat. Volgens sommige wetenschappers is het inmiddels al vijf voor twaalf, en moeten wij echt op grote schaal gaan zorgen voor verandering. De gevolgen van klimaatverandering zijn al zichtbaar. Als wij niet handelen, zullen volgende generaties te kampen krijgen met grote problemen. Jij vindt net als wij duurzaam wonen belangrijk, dus een realistische vraag is: hoe duurzaam is jouw energie?

Duurzame energie wint steeds meer aan terrein

Groene energie wint in rap tempo aan terrein en dat is maar goed ook. Kiezen voor de juiste energieleverancier die duurzame energie levert, is de eenvoudigste manier om als consument een bijdrage te leveren aan een beter milieu en klimaat. Steeds meer energie wordt opgewerkt uit de zon, wind, water of andere duurzame bronnen, maar er staan nog steeds veel kolencentrales en ook worden er nog op grote schaal fossiele brandstoffen gebruikt om onze huishoudens van energie te voorzien.

Vind de juiste energieleverancier

De juiste energieleverancier vinden, is zeer gemakkelijk. Hier kun je energie vergelijken. Door aanbieders te vergelijken, zul je niet alleen eenvoudig prijsverschillen kunnen zien, maar je krijgt ook eenvoudig inzicht in de herkomst van de energie. Hecht jij belang aan duurzaamheid, zorg dan dat je alleen kijkt naar aanbieders die kunnen aantonen dat hun energie 100% groen en duurzaam is. Zo weet je dat je de juiste keuze maakt. Je zult zien dat groene energie niet duur hoeft te zijn.

Een energievergelijker maakt het eenvoudig om de juiste leverancier te kiezen, omdat je ook alle voorwaarden eenvoudig met elkaar kunt vergelijken. Sommige mensen willen elk jaar de mogelijkheid hebben om opnieuw te kiezen, anderen leggen liever voor een wat langere periode een goede deal vast. Wat je kiest, is uiteraard aan jou, maar door de voorwaarden en prijzen van alle aanbieders te vergelijken, zul je een betere keuze kunnen maken.

In combinatie met zelf stroom opwekken

Wie duurzaam woont, genereert wellicht (of zelfs waarschijnlijk) zijn/haar eigen stroom. Zonnepanelen zijn hiervoor het populairst. De kans dat je met zonnepanelen het hele jaar door genoeg stroom opwerkt om zelfvoorzienend te zijn, is klein. Ook, of misschien wel juist dan is het verstandig om goed te kijken naar de mogelijkheden tot het inkopen van groene stroom.

Wat heb je immers aan zonnepanelen en andere duurzame oplossingen als je extra stroom inkoopt die afkomstig is van vervuilende centrales? Dit strookt natuurlijk niet met jouw opvattingen over duurzaamheid. Daarom kun je bij het vergelijken ook kijken naar de mogelijkheden om extra groene stroom in te kopen, maar ook om stroom terug te leveren. Dit laatste is bij veel aanbieders mogelijk. Op piekmomenten genereer je met zonnepanelen meer stroom dat dat je nodig hebt. Het is zonde om deze energie verloren te laten gaan en daarom kun je deze terugleveren aan het netwerk. Op die manier doe je een extra waardevolle bijdrage aan een duurzamere wereld.