Hoe financier je je bouwproject?

Hoe financier je je bouwproject?

Stel je vindt een interessante investeringsmogelijkheid in vastgoed. Een leuk bouwproject met potentie op rendement, maar je hebt zelf niet de financiële middelen om dit zomaar aan te gaan. Wat zijn dan je opties? Lukt het via de bank, of moet je toch elders kijken? We nemen je graag mee in een paar van de opties.

Projectfinanciering

Projectfinanciering is de financiering van een projectontwikkeling. Aan dit soort leningen zitten vaak een aantal voorwaarden verbonden, omdat de investeerders natuurlijk enige zekerheid willen dat zij rendement kunnen maken op hun investering. Daarom zijn dit soort leningen vaak geschikt voor projectontwikkelaars en vastgoedbeleggers met enige ervaring. Dit soort leningen zijn echter persoonlijk en er zal een persoonlijke beoordeling plaatsvinden om de risico’s van de financiering vast te stellen. Op basis daarvan wordt de lening op maat gemaakt. Dit is een perfect alternatief voor vastgoed investeringen en bouwprojecten die niet of moeilijk te financieren zijn via de bank.

Overbrugging

Overbruggingsfinanciering is een speciale lening om een financiering snel rond te krijgen. Financiering voor (bouw)projecten kan soms even duren, maar vastgoed kan erg snel gaan. Daardoor ontstaat er nog wel eens de situatie dat je bang kan zijn om de afnamedeadline en daarmee een investeringsmogelijkheid te missen. In dit soort situaties is overbruggingsfinanciering een oplossing. Hiermee kun je snel het pand aankopen en wanneer de reguliere financiering later rond is kun je deze overbrugging weer gemakkelijk aflossen. 

De bank

De bank is natuurlijk de meest bekende optie om iets te financieren. Maar omdat de kans op een succesvolle financiering voor vastgoed en bouwprojecten daar klein is benoemen we deze als laatst. Banken vermijden risicovolle investeringen en bouwprojecten vallen hier helaas vaak onder. Daarom kan het erg lastig zijn om zulke leningen via de bank te krijgen, maar het is niet onmogelijk.