Ik heb een traplift nodig, maar welke?

Ik heb een traplift nodig, maar welke?

Er zijn meerdere varianten van een traplift. Daar horen ook verschillende prijzen bij. Om te beginnen heb je een traplift met een bocht. Daarnaast bestaan er ook trapliften voor een rechte trap. Zoals eerder gezegd zijn er voor beide soorten trapliften meerdere varianten. Ook is het zo dat er trapliften zijn voor binnen, maar ook voor buiten. Door het lezen van deze tekst zal je er meer over te weten komen. Als je weet welke soort traplift je nodig hebt, kun je gaan kijken naar de traplift prijzen.

Voor een rechte trap

Wanneer je de beschikking hebt over een trap zonder bochten kun je kiezen voor een rechte traplift. Wel heb je dan op de overloop en beneden ruimte nodig voor een stoeltje. In deze situatie is het niet nodig om een bocht te maken in de rail waarlangs de traplift loopt, want je kunt voor een rechte traplift gaan.

Voor een trap met bocht

Wanneer je trap hoeken of rondingen heeft, of er is geen ruimte om je stoelen te parkeren, dan heb je trapverlichting met rondingen nodig. Dit is een type traplift waarbij de leuning één of meerdere bochten heeft. Er zijn drie soorten trapliften die een bocht hebben: binnenbochten, buitenbochten en wenteltrappen.

Langs buitenzijde 

Deze trapliften lopen aan de buitenkant van de trap. Daarom lopen ze op het brede deel van de trap. Het voordeel is dat het spoorverval kleiner is en het benodigde motorvermogen kleiner is. Dit scheelt meestal kosten. Indien parkeren in een bocht bijvoorbeeld niet mogelijk is, is dit type traplift ook geschikt voor gebruik in combinatie met klaprails.

Langs binnenzijde

Bij deze traplift loopt de baan door langs de binnenzijde van de trap. Dit betekent dat het smalle deel van de trede doorloopt. Dit is handig voor andere trapgebruikers, die nu aan de brede kant van de trap kunnen lopen. Ook de traplift bij de binnenbocht gaat sneller naar boven. De lift zal echter steiler klimmen. Wanneer de stoel in een bocht moet parkeren, omdat de stoel anders de weg blokkeert, is dit model meestal de beste keuze.