Zo bereid je jouw huis voor op de zomer!

Zo bereid je jouw huis voor op de zomer!

Na de zomer van 2018, een zomer met extreme warmte en droogte, kwamen in 2019 nog wat hitterecords en werd in het zuiden van Nederland de veertig graden grens gepasseerd. Waarna we in 2020 weer een lange hittegolf kregen. Kortom, alle redenen om de woning voor te bereiden voor de zomer.

We kunnen een natte koele zomer krijgen

In Nederland kan het alle kanten opgaan. Voor 2018 waren de zomers weer nat, maar hadden we een prachtig voor- en najaar. Toch is het beter om goede voorbereidingen te treffen, misschien krijgen we een lange periode van droogte, of wekenlang extreme hitte? Een goede remedie tegen hitte is proberen de koelte in huis te houden door de woning goed te isoleren. Bij menig huis is de zolder de achilleshiel. 

Zodra het nog maar een beetje zomers weer aan het worden is, wordt het op zolder warm. Die warmte kan in de slaapkamer terecht komen, en dat is het laatste wat je wil hebben. Een eenvoudig iets is de zoldervloer isoleren met tapijttegels. Het is net dat extra laagje wat kan zorgen dat de warmte op zolder blijft. Daarnaast staan tapijttegels altijd mooi op een vloer.

In het zuiden van Nederland is het in kantoren al vaker koelen dan verwarmen

Het omslagpunt is op sommige plekken al bereikt. De airco is belangrijker geworden dan de verwarming, want meer dagen per jaar is koelen belangrijker dan verwarmen. Naast kantoren is in woningen airconditioning ook belangrijk, en meestal gaat het dan om een mobiele airco

Deze filteren ook nog de lucht waardoor je minder last hebt van zomersmog. Het is heerlijk om de mobiele airco in de slaapkamer te hebben, je verkrijgt dan een betere slaap, en daardoor ben je op de dag vitaler. Dankzij de tapijttegels op de zoldervloer boven de slaapkamer geeft de airconditioning een goed rendement. 

Andere voorbeelden om je woning voor te bereiden op de zomer is weer de ouderwetse regenton terug. Velen zijn dat item vergeten, maar in 2018 zijn we allemaal gaan realiseren hoe belangrijk water hebben is. Je hebt dan altijd een ton met water achter de hand om de planten in de border water te geven, of anders om gratis de gieter te vullen voor de plantjes binnen. Wees dus creatief.