Hoe je je gevel een opknapbeurt geeft

Hoe je je gevel een opknapbeurt geeft

Of je nou de trotse nieuwe bewoner van een monumentaal pand bent of al een tijdje in een woont, je weet dat het onderhoud soms veel werk kan zijn. En je wil zeker dat je gevel er goed uitziet, want de gevel is misschien wel het belangrijkste deel van de buitenkant van je huis. De achterkant van je huis kan je misschien nog verbergen, maar de gevel ziet iedereen. Een goede kans om het de eyecatcher van je huis te maken. Omdat monumentale panden aardig op leeftijd kunnen zijn, zien de meeste gevels er niet meer op en top uit. Hoe je daar verandering in kan brengen, lees je in deze blog.

Strenge regels

Monumentale panden mag je niet zomaar aanpakken, want er kunnen strenge regels gelden. Zoek daarom zelf uit welke regels er zijn rondom de verbouwing en of je bepaalde vergunningen nodig hebt. Ga daarnaast ook met een aannemer in zee die verstand heeft van de regelgeving rondom monumentale panden, anders kan er in het ergste geval onherstelbare schade aan het gebouw plaatsvinden.

Belang van het schoonhouden van je gevel

Ten eerste is het natuurlijk geen mooi gezicht wanneer je gevel onder het vuil of bijvoorbeeld graffiti zit, want zoals gezegd is je gevel de eyecatcher van je huis die de toon zet voor de rest van je stulpje. Daarnaast kan de conditie van de muur erg achteruit gaan, als er niks aan gedaan wordt. Bijvoorbeeld door mossen of algen die op de muur groeien, want die houden vocht vast. Wanneer het gaat vriezen, kan dit vocht bevriezen, waardoor er scheuren in de muur kunnen ontstaan. Als je er dus vroeg bij bent, kan je uiteindelijk veel geld besparen. Ook wanneer er al sprake is van scheuren in de muur, is het verstandig om die zo snel mogelijk aan te pakken, want de scheuren kunnen doorscheuren, waardoor het gauw van kwaad naar erger gaat.

Gevelreiniging of -renovatie?

Om je gevel weer in oude glorie te herstellen, kan je denken aan een gevelreiniging of -renovatie. Een gevelreiniging is geschikter in het geval dat je gevel alleen wat vies is of wat oppervlakkige oneffenheden heeft. Ook kan je aan een gevelreiniging denken als er op je gevel verf zit waar je van af wil. Wanneer er echt scheuren of andere inwendige beschadigingen in je gevel zitten, is het tijd voor een gevelrenovatie waarbij de structuur van de muur wordt verstevigd.