Hoe komt het dat led panelen zo duurzaam zijn?

Hoe komt het dat led panelen zo duurzaam zijn?

In de afgelopen jaren zijn steeds meer bedrijven van traditionele TL armaturen overgestapt op led panelen. Gek is dat niet, want deze overstap is vanaf 1 juli 2020 verplicht voor bedrijven én levert bovendien een hoop voordelen op. Naast dat led panelen bijvoorbeeld meer licht verspreiden, is het gebruiken ervan ook nog eens duurzamer. Zo kun je hiermee geld besparen en een steentje bijdragen aan het milieu. Wij leggen je uit hoe het komt dat de led panelen zo duurzaam zijn en vertellen je de andere voordelen.

Duurzame led panelen

Led panelen zijn te monteren in systeemplafonds en vormen de ideale energiezuinige vervanging voor traditionele TL buizen, perfect voor in kantoorpanden, scholen en vele andere bedrijven. Het duurzame karakter van de panelen komt vooral voort uit het feit dat er led verlichting in gebruikt wordt. Led heeft een veel lager energieverbruik dan traditioneel licht. Dit komt doordat er maar een klein deel van de energie omgezet wordt in warmte en een veel groter gedeelte in licht (ongeveer 5% tegenover 95%). Bij traditionele lampen is dit net andersom: een groot gedeelte van de energie wordt omgezet in warmte en slechts een klein gedeelte in licht. Duurzame led panelen produceren dus wél net zo veel licht als TL verlichting, maar hebben veel minder last van onnodig energieverbruik. Dit levert je daarom dus al direct een besparing op de energierekening op waarmee je de investering in nieuwe led panelen zo hebt terugverdiend. 

Led panelen gaan bovendien veel langer mee dan TL buizen. Door de langere levensduur en het lagere energieverbruik is de CO2-uitstoot ook een stuk lager. Er hoeft namelijk minder stroom voor gewonnen te worden. Doordat de led panelen langer kunnen blijven hangen zijn er daarnaast ook minder materialen nodig. Hierdoor wordt met het gebruik van deze panelen het milieu een stuk minder belast. De panelen zijn verder recyclebaar en alle onderdelen kunnen worden hergebruikt. Met de keuze voor led panelen kies je dus voor duurzaam: een lage belasting voor het milieu én voor de portemonnee.

Andere voordelen van led panelen 

Het duurzame karakter van de led panelen is natuurlijk een van de grootste pluspunten, maar er is nog veel meer voordeel uit te halen. Zo zorgt de lange levensduur van de led panelen ervoor dat ze een stuk onderhoudsvriendelijker zijn. De meeste panelen gaan namelijk wel 50.000 uur mee. Dit betekent dat je hier na het ophangen gemiddeld tien jaar geen omkijken meer naar hebt. Een investering in de toekomst dus. 

Daarnaast verspreiden de duurzame led panelen een stuk meer licht dan traditionele TL buizen. Het licht is bovendien helderder, wat voor led panelen een groot pluspunt is. Helder licht zorgt namelijk voor een verhoogde productiviteit en concentratie en kan dus voor een stimulatie van de effectiviteit van de medewerkers zorgen in vele bedrijven. Veel beter dan flikkerende TL verlichting, wat zeer vermoeiend is voor de ogen en slecht is voor de concentratie.

De overstap naar led panelen is dus een investering, maar door het energiezuinige karakter en de lange levensduur van de duurzame led panelen heb je dit zo terugverdiend. Zo geniet je extra van de goede kwaliteit van de led panelen, wat voor bedrijf je ook hebt.