Hoe veilig leef jij?

Hoe veilig leef jij?

Als het gaat om veiligheid zijn er grofweg twee opvattingen: ‘veiligheid voor alles’ of ‘het zal wel goedkomen’. In welke categorie val jij?

Veiligheid voor alles

Er zijn mensen die er een beetje in kunnen doorslaan. Die denken dat als ze maar iedere mogelijke veiligheidsmaatregel hebben genomen, hen niks kan overkomen. Je herkent ze aan minimaal drie sloten op hun deur, zowel voor als achter uiteraard. Een cameraatje ontbreekt meestal ook niet, net als dievenklauwen en alle andere mogelijke beveiligingsmaatregelen. En dan hebben we het alleen nog maar over de beveiliging tegen inbrekers.

Mensen wiens motto ‘veiligheid voor alles’ is hebben in iedere ruimte een rookmelder hangen en controleren regelmatig de batterijen. Ze steken nooit over als het stoplicht niet groen is én ze uitgebreid naar links en rechts hebben gekeken. Wandelen doen ze op verstandige schoenen, zo hebben ze minder kans om te struikelen. Als het gaat om sport doen ze het liefst iets waarbij de blessurekans zo laag mogelijk is. In je eentje buiten hardlopen? Dat komt niet in ze op.

Het zal wel goedkomen

Recht tegenover deze groep vind je de mensen die ervan uitgaan dat het allemaal wel los zal lopen. Ze hebben al jaren geen autogordel om, dus dat dat zo gevaarlijk is zal wel meevallen. Roken gevaarlijk voor de gezondheid? Ach joh, mijn oma rookte ook en is 93 geworden. ’s Nachts de deur op het nachtslot, dat schiet er wel eens bij in. Alsof een inbreker van buitenaf kan zien dat die deur niet op slot is joh.

Middenweg

Beide groepen zijn hier natuurlijk wat overdreven weergegeven, maar ze bestaan echt, dat kunnen we je garanderen. De meeste mensen zullen echter kiezen voor de gulden middenweg. Wel goede beveiliging op de deur, maar een sport vooral uitkiezen omdat ze hem nu eenmaal leuk vinden. Wel genoeg rookmelders, maar geen wekelijkse testronde.

Er zijn echter nog plekken waar de veiligheid nog hoger in het vaandel staat dan in het huis van een ‘veiligheid voor alles’-persoon. De industrie bijvoorbeeld! Zeker als er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt is veiligheid het allerbelangrijkste, en dit gaat geheel terecht gepaard met zeer strenge veiligheidseisen. Al het materiaal moet goed in orde zijn, de juiste o ringen om een koppeling kunnen zomaar van levensbelang zijn. Fabrikanten als Evolast zorgen er gelukkig voor dat we ons daar geen zorgen om hoeven te maken, het materiaal dat in producten voor de industrie wordt gebruikt moet aan zeer hoge eisen voldoen om bijvoorbeeld een perfecte afdichting bij koppelingen te garanderen.