Nieuwe eiken vloer kiezen

Nieuwe eiken vloer kiezen

Een eiken vloer is best duur in aanschaf. Daarom is het erg belangrijk dat je weet waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe eiken vloer. Het is een type vloer die erg lang mee gaat en die je voor een lange periode laat liggen. Als je een nieuwe eiken vloer gaat uitkiezen, zijn dit belangrijke dingen waar je op moet letten:

Land van herkomst

Het land van herkomst is één van de belangrijkste aspecten bij de aankoop van een eiken vloer. Eiken vloeren zijn beschikbaar vanuit de hele wereld met Europa, Amerika en China als de belangrijkste exporteurs. Waar de eik van afkomstig is, kan een factor zijn in de algehele kwaliteit van de planken en invloed hebben op hoe de plank er van boven uitziet.

Het verschil tussen Europees eik en Amerikaans eik? Amerikaanse eik is beschikbaar als rood eik en wit eik, voornamelijk afkomstig uit Noord-Amerika. Europese eik is afkomstig uit Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en Engeland.

Amerikaanse eik heeft meestal een veel grotere korrel en grotere groeiringen dan Europese eik. Amerikaanse eiken vloerplanken zijn meestal veel lichter en hebben meer kleurvariaties vanwege het aantal verschillende variaties van Amerikaans eiken. De ervaring leert dat Europees eik veel betere stabiliteit biedt en een betere algemene kwaliteit dan Amerikaans eik.

Het vochtgehalte

Het vochtgehalte van eiken vloeren is een factor die niet meteen voor de hand ligt, maar toch erg belangrijk is. Het vochtgehalte neigt te variëren afhankelijk van de bron. Planken die zijn gedroogd tot minder dan 8% (vaak het geval met vacuümoven-gedroogd Amerikaans eiken) kunnen vaak in Groot-Brittannië worden uitgegeven. Wanneer deze planken uit hun luchtdichte verpakking worden gewikkeld, zullen ze snel zwellen in de vochtige lucht van Groot-Brittannië met het gevaar dat ze kromtrekken. Een vochtpercentage van minimaal 8% tot maximaal 12% is aan te raden.

De lengte en de breedte van de planken

Hoewel eiken vloeren kunnen worden geadverteerd als lange lengtes, is het belangrijk dat je juist de minimale lengtes noteert. Kleine stukjes zijn vaak onbruikbaar of zien er lelijk uit in je vloer. Lange lengtes stralen daarentegen kwaliteit uit, zoals een eikenhouten vloer dat zou moeten doen. Dus vermijd hele korte stukken en zoek naar lange planken!

De breedte van de eiken vloerplank is het volgende punt om over na te denken. Hoewel breedtes in het bijzonder een kwestie van persoonlijke voorkeur zijn, is het belangrijk dat je over een aantal opties beschikt. Zeer kleine breedtes geven niet het uiterlijk als traditionele eiken vloeren. Grotere ruimtes zien er vaak beter uit met bredere planken van 200 mm +. In kleinere kamers zou je normaal gesproken kiezen voor dunnere planken van 120-140 mm. Middellange breedten, zoals 160 mm / 180 mm, zien er vaak goed uit in het algemeen.

De afwerking

Het laatste punt om te overwegen is de afwerking van de eiken vloer. In veel gevallen is het grootste deel van de eikenhouten vloer niet afgewerkt. Dit geeft je de mogelijkheid om jouw vloer te waxen, oliën of vernissen, zoals je dat zelf wilt. Sommige vloeren worden wel vooraf afgewerkt geleverd. Dit betekent dat de eiken planken al helemaal afgewerkt zijn voordat ze gelegd worden.

Bron: Aannemersbedrijfbarendrecht.nl