Houdt hier rekening mee bij de aanschaf of verkoop van een huis of appartement

Houdt hier rekening mee bij de aanschaf of verkoop van een huis of appartement

De tijd is aangebroken, je kunt eindelijk voor het eerst een woning aanschaffen, of misschien wil je juist een woning verkopen. Dan is het van belang dat je tijdens deze periode een aantal zaken goed op orde stelt. Zowel voor koper of verkoper is het erg belangrijk om te weten of er gebreken zijn in een woning en wat deze dan zijn zodat je hier rekening mee kunt houden. Lees snel verder voor meer informatie.

Laat een bouwkundig rapport opstellen door een professional 

Om achter gebreken van een woning te komen is het erg aan te raden een bouwkundig rapport op te laten stellen. In dit rapport worden belangrijke aspecten van de woning weergegeven. Daarbij kun  je denken aan informatie over glas, verwarming of isolatie. Op deze manier kan je als koper een bod op een woning eventueel veranderen of intrekken.

Voor de verkoper is het dus aan te bevelen om een bouwkundig rapport op te laten stellen. Hiermee voldoe je als verkoper aan de meldingsplicht, dit komt omdat het rapport duidelijk maakt wat de gebreken van een woning zijn. Overigens kan het ook nog eens het verkoopproces versnellen. 

Een meerjaren onderhoudsplan 

Als je als eerste woning een appartement aanschaft dan wordt je automatisch lid van de VvE ofwel de vereniging van eigenaren. Een appartementencomplex is een groot gebouw dat eens in de zoveel tijd onderhoud nodig heeft, daarvoor is het opstellen van een meerjaren onderhoudsplan erg belangrijk. Het kan zijn dat de VvE waar je bij aangesloten bent dit al heeft gedaan, als dit echter niet het geval is, is dit erg belangrijk dat dit gebeurt.

Een meerjaren onderhoudsplan laat namelijk de kosten zien van het onderhoud verspreid over meerdere jaren. Op deze manier is er de zekerheid dat er ook echt groot onderhoud plaatsvindt, daarnaast kom je ook niet zomaar ineens voor torenhoge kosten te staan. Check dit dus goed na bij je VvE en laat anders een meerjaren onderhoudsplan opstellen door een deskundige.