Je huis duurzamer maken? Dit zijn de beste opties!

Je huis duurzamer maken? Dit zijn de beste opties!

We worden allemaal steeds een beetje meer bewust van de noodzaak om meer milieuvriendelijk te zijn. Tegenwoordig zijn veel basisdingen een gewoonten geworden, zoals het recyclen van het afval. Als we naar het grotere plaatje kijken, zijn er ook veel manieren om ons huis duurzamer te maken. Zo zijn we niet alleen milieuvriendelijk, maar voegen we ook extra waarde toe aan ons huis.

Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen zijn een geweldige investering in je huis. Ja, de tarieven van zonnepanelen zijn even pijnlijk, maar je verdient dit ruim terug. De terugverdientijd is gemiddeld genomen 8 jaar (auw), maar hierna verdient een gemiddeld gezin bijna €800 per jaar aan de zonnepanelen. Aangezien ze 25 jaar meegaan, verdien je niet alleen je investering terug, maar ook nog eens bijna 13 duizend euro! Oh ja, je huis wordt ook nog eens meer waard door de zonnepanelen. Een goede investering dus als je het ons vraagt 😉.

Vervang je kozijnen

We hebben allemaal al weleens gehoord van het belang van dubbele beglazing. Dit helpt namelijk om warme luncht in huis en koude lucht buiten te houden. Maar heb je al stilgestaan bij het belang van kozijnen vervangen? Waarschijnlijk niet. Je kozijnen hebben het al die jaren al zwaar te voorduren. Denk eens aan zware weersomstandigheden, algen- en schimmelgroei of simpelweg de veroudering van het materiaal. Dit draagt er allemaal aan bij dat je kozijnen in verloop van tijd steeds meer warme lucht uit je huis laten. Dit is natuurlijk niet iets wat je wilt!

Nog wat extra ideeën

Zoals we al eerder benadrukte, zijn er talloze manieren om je huis te verduurzamen. Denk ook eens aan het isoleren van de muren, plafonds en ondervloeren. Wil je het wat kleiner aanpakken? Vervang de gewone gloeilampen in je huis voor eco-lampen, kies niet-giftige bouwmaterialen, installeer een opvangbak voor regenwater of kies voor lokale planten in je tuin!