Wat zijn de beste isolatie opties voor (nieuwe) huizen?

Wat zijn de beste isolatie opties voor (nieuwe) huizen?

Of dat het nu gaat om het bouwen van een nieuw huis of een renovatie, het isoleren van je huis moet een eerste zorg zijn. En met isoleren bedoelen we deze keer niet dat je in quarantaine moet, maak je maar geen zorgen. Alle nieuwe huizen moeten voldoen aan bepaalde waarden als het gaat om isolatie, maar ook als je een oud huis hebt kan het verstandig zijn om opnieuw te isoleren. Een goed geïsoleerd huis is namelijk niet alleen comfortabel, maar ook energiezuinig. Je hebt er dan ook jarenlang profijt van. Er zijn een tal van keuzes voor woningisolatie. Wij nemen de mogelijkheden met je door zodat jij de woning van je dromen kunt creëren!

Muurisolatie

Een goede isolatie van de muren van je huis is van groot belang. Er verdwijnt namelijk veel warmte door de muren naar buiten wanneer je geen goede muurisolatie hebt. Dat is natuurlijk niet iets wat je wilt. Wanneer je een nieuwe woning bouwt, kun je het beste kiezen voor spouwmuurisolatie. Hierbij wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (de spouw) opgevuld met isolatiemateriaal. Toch kun je dit ook laten doen wanneer je huis al gebouwd is en je opnieuw – of extra – wilt gaan isoleren. Dan worden er kleine gaatjes in de muur gemaakt en zodoende wordt het isolatiemateriaal in de spouw gebracht.

Niet alle woningen hebben een spouwmuur. Vooral bij woningen die voor 1920 zijn gebouwd ontbreekt deze. Je kunt dan kiezen voor gewone muurisolatie, waarbij je de buitenmuren vanuit buiten of binnen isoleert. Bij veel historische gebouwen is isolatie aan de buitenkant niet toegestaan en zul je altijd moeten kiezen voor binnenmuurisolatie. Dit klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar naast het verhogen van je leef comfort en het verlagen van de energierekening, profiteer je na het isoleren ook van minder kans op vochtproblemen en schimmelvorming. Doen dus!

Dakisolatie

De meeste Nederlandse daken zijn maar matig geïsoleerd en daardoor een van de grootste energieverspillers in je huis. Wanneer een dak slecht geïsoleerd is, kan het namelijk wel 30% van de warmte verliezen. Dit komt omdat warmte omhoogstijgt en zo je woning verlaat. Isolatie aan de binnenzijde van je dak voorkomt het opstijgen van warmte waardoor een ruimte optimaal verwarmd blijft. Zo bespaar je enorm veel energie, wat prettig is voor zowel het milieu als je portemonnee. Isolatie aan de binnenzijde is de meest voorkomende vorm van isolatie en is met name geschikt voor schuine daken. Je kunt er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren wanneer deze ruimte alleen gebruikt wordt opslag.

Vloerisolatie

Vaak last van koude voeten? Dan kun je ervoor kiezen om je vloer te laten isoleren. Dit wordt vaak over het hoofd gezien in de zoektocht om onze huizen warmer en efficiënter te maken. Je kunt ervoor kiezen om de onderkant, bovenkant of de kruipruimte onder de vloer te isoleren. Laat dit professioneel doen, want je wilt geen vocht in de constructie veroorzaken. Dit kan na verloop van tijd namelijk leiden tot bederf en schade.