JE WONING VERDUURZAMEN? DENK EENS AAN ALUMINIUM KOZIJNEN!

JE WONING VERDUURZAMEN? DENK EENS AAN ALUMINIUM KOZIJNEN!

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het verduurzamen van je woning. Aluminium kozijnen? Daar bespaar je toch geen energie mee? Laat staan dat je huis er duurzamer van wordt… Fout! Standaard aluminium isoleert niet, dat klopt. Maar tegenwoordig zitten aluminium kozijnen zo vernuftig in elkaar dat ze wel degelijk bij een duurzame woning passen. Hoe dat precies zit leggen we uit in dit artikel.

Isolatiewaarde

Als je rondkijkt voor nieuwe kozijnen, zul je een aantal termen misschien al zijn tegengekomen. Zoals isolatiewaarde of U-waarde. In het Bouwbesluit is namelijk wettelijk vastgelegd aan welke eisen kozijnen moeten voldoen. Ze mogen bijvoorbeeld geen U-waarde hebben die hoger is dan 4,2. Een standaard aluminium kozijn heeft een U-waarde van 6. Dat is te hoog. Maar zoals gezegd, aluminium kozijnen zitten tegenwoordig zo vernuftig in elkaar dat de echte waarde – volgens het Bouwbesluit – veel lager is. Vandaag de dag zijn aluminium kozijnen met een U-waarde van 1.8 heel normaal!

Isolator

Metaal is een goede geleider en aluminium is een metaal. Dit betekent dat aluminium kou of warmte doorgeeft en niet tegenhoudt. Gelukkig zijn er allerlei technieken om de isolatiewaarde van aluminium kozijnen te verlagen, en dus te verbeteren. Over het algemeen komt het erop neer dat een nieuw aluminium kozijn bestaat uit een buitendeel en een binnendeel. Daartussen zit een middendeel van polyamide dat is versterkt met glasvezel. Het middendeel – ook wel de isolator genoemd – is de verbindende factor tussen het buitendeel en het binnendeel. En hier gaat het om: de isolator zorgt ervoor dat de kou buiten blijft en dat de warmte binnen blijft. Oftewel, technisch gezegd, dankzij de isolator vindt er geen geleiding plaats!

Glassoort

Aluminium kozijnen zijn dus een prima keuze als je je woning wilt verduurzamen. Je weet nu waar je op moet letten: des te lager de U-waarde, des te beter de isolatie. Maar er is nog een belangrijk punt en dat is het glas. Het grootste gedeelte van het raam bestaat natuurlijk uit glas. Als iets een goede isolatiewaarde moet hebben, dan is het wel het glas. Om je een idee te geven: gewoon dubbel glas heeft een U-waarde van 3. Dat is prima, maar het kan beter. Wat tegenwoordig het meest wordt gebruikt is HR++ glas, dit heeft een U-waarde tussen de 2 en de 1. Daarmee zit je gewoon goed. Er is zelfs nog beter isolerend glas, dat is Triple Glas of HR+++. Maar denk nou niet dat het meest isolerende glas ook de beste keuze is, want dat hoeft helemaal niet. Het hangt er vanaf wat voor woning je hebt. Een vrijstaand huis aan de rand van een weiland heeft doorgaans veel meer last van de weersomstandigheden dan een rijtjeshuis in een woonwijk!

Energie besparen

Aluminium kozijnen zijn echt een duurzame keuze, al had je dat misschien in eerste instantie niet verwacht. Daarnaast kun je met het plaatsen van nieuwe aluminium kozijnen behoorlijk wat besparen. Vanwege de uitstekende isolatie bespaar je uiteraard op je energieverbruik. Daarbij gaan aluminium kozijnen erg lang mee, levenslang zelfs. Verder zijn aluminium kozijnen compleet recyclebaar, dus goed voor het milieu. En schilderen is niet meer nodig. Daarmee bespaar je ook nog eens een hoop geld!

Keurmerk

Tot slot nog een goede tip bij de aanschaf van aluminium kozijnen. Wil je zekerheid dat je echt goede kozijnen koopt, let dan op het VMRG-keurmerk. Koop geen kat in de zak. Ga alleen in zee met bonafide leveranciers die echt goede kozijnen leveren!