Een milieuvriendelijke tuin creëer je zo!

Een milieuvriendelijke tuin creëer je zo!

Eerder schreven we al een artikel over hoe je je tuin duurzaam kunt inrichten door keukenafval her te gebruiken als compost en regenwater op te vangen in een regenton. Maar er zijn natuurlijk veel meer en gemakkelijkere manieren om te tuin wat milieuvriendelijker te maken. Je leest ze hieronder.

Geen plastic!

Plastic is een milieuramp. Het verteert vrijwel niet en blijft dus altijd bestaan. Het kan wel uit elkaar vallen, maar dat maakt het er niet beter op. Dieren kunnen het zo gemakkelijker opeten en het belandt in de voedselkringloop. Wil je toch plastic tuinmeubels, dan is het milieuvriendelijker of ze tweedehands aan te schaffen, bijvoorbeeld via Marktplaats of bij de dichtstbijzijnde kringloopwinkel.

De voordelen van hout

Houten tuinmeubelen of andere tuinaccessoires zijn niet alleen hip, maar ook duurzamer dan bijvoorbeeld producten van plastic. Hout groeit in de natuur en zal uiteindelijk wel afbreken. Houten meubels zijn vaak stevig en gaan lang mee, terwijl plastic vaak binnen een jaar of tien wel afbreekt of doorzakt. Op deze pagina vind je mooie houten tuinbanken.

Meer duurzame tuinideeën en -producten vind je bij Fonteyn!

Minimaliseer verstening

Verstening is de toename van verhard oppervlak in de natuur en het landschap. Dit is een probleem, omdat regenwater sneller naar een rivier of sloot loopt dan wanneer het eerst wordt vastgehouden door vegetatie, zoals bomen, bloemen, planten en struiken. Dus ons advies is: voeg zoveel mogelijk planten of gewoon gras toe in je tuin! Dat is toch eigenlijk ook veel leuker dan vooral grauwe stenen? 

Vergroot de biodiversiteit

Een negatief effect van verstening is ook dat er minder natuur en dus minder biodiversiteit is. Door veel verschillende planten en bloemen toe te voegen in je tuin, vergroot je deze diversiteit direct en indirect. De verschillende planten zijn op zich al biodiversiteit, maar zo vergroot je ook het leefgebied van de fauna, wat hun overlevingskans vergroot. Daarbij zijn er bepaalde planten die insecten aantrekken en hun leefgebied vergroten. 

Denk aan de bij! De bij heeft het zwaar. Dat is niet alleen sneu voor het bijensoort, maar ook voor de rest van de wereld, aangezien bijen onmisbaar zijn voor bijvoorbeeld de fruitteelt. Voorbeelden van leuke, insectvriendelijke planten zijn dille, lavendel, kamille, de vlinderstruik, gipskruid, krokussen en sneeuwklokjes.

Veel plezier met het milieuvriendelijker maken van je tuin!