KASTANJEHOUT IS DUURZAAM HOUT!

KASTANJEHOUT IS DUURZAAM HOUT!

Kastanje rondhout en kastanje houten palen hebben een rustieke uitstraling. Een natuurlijke en authentieke uitstraling die bij uitstek geschikt is wanneer u op zoek bent naar een landelijke aanblik van uw tuin. En als we het over duurzaam hebben dan staat kastanjehout bovenaan! Kastanjehout vernieuwt zichzelf zonder aanplant door de mens. De duurzame cyclus van kastanjehout. De kastanjeboom wordt net boven de grond afgezaagd en onmiddellijk groeien er jonge scheuten vanaf de afgezaagde stronk. Na 15 tot 20 jaar staan er weer volwassen bomen die men wederom kan gebruiken als perfect kastanjehout.

KASTANJE

De tamme kastanje is simpel te herkennen aan de lange, grof getande lancetvormige bladeren. Deze zijn glanzend donkergroen aan de bovenzijde, waarbij de onderzijde iets lichter is. De stekels op de vrucht zijn een soort afweerwapen tegen aanvallen van vogels en eekhoorns. Een veel voorkomend verschijnsel bij de tamme kastanje is dat er meerdere stammen in één boom te zien zijn.

ROMEINEN

Oorspronkelijk groeide de kastanje alleen in het Middellandse Zeegebied. Men verdacht eerst de Romeinen ervan dat ze de boomsoort in onze landen hadden ingevoerd. Maar hij groeit hier al sinds tweehonderd jaar voor Christus. Nu denkt men dat de Kelten er iets mee te maken hebben. In ieder geval is wel vastgesteld dat de Romeinen de vruchten als voedsel gebruikten voor hun soldaten. Op deze manier hebben ze ervoor gezorgd dat kastanje veel verbouwd werd in onze gebieden. Ook werd hij expliciet aangeplant in Middeleeuwse kloostertuinen.

NATUURLIJK DUURZAAM

Kastanje is een zeer sterke en duurzame houtsoort en een goede keuze om toe te passen in landelijke tuinen. Kastanjehout dat in de wintermaanden is gekapt kan zonder chemische behandelingen in de tuin gebruikt worden, zó duurzaam is het! Bovendien is het van nature bestand tegen vocht en schimmels door het uitzonderlijk hoge gehalte aan looistoffen. Kastanjehout behoort tot duurzaamheidklasse II, evenals sommige tropische houtsoorten en thermisch behandeld naaldhout. Onbehandeld kastanjehout is een uitstekend alternatief voor Europees naaldhout dat met  chemische middelen verduurzaamd werd én voor tropische houtsoorten. Voor alle groenbeheerders,  van kleine tuinders tot rentmeesters van landgoederen en heerlijkheden, is kastanjehout een sterk aan te bevelen alternatief. Als rustieke afrastering of natuurlijk ogend hek. Net als Robinia is het een natuurlijk product, waardoor kastanje een landelijke en rustieke uitstraling heeft. Kastanjehout is  bijna nooit recht. U kunt dan ook niet verwachten dat er rechte palen worden geleverd. De palen van kastanjehout zijn van een natuurlijke vorm. Maar juist door deze vorm perfect aan te wenden en te gebruiken in uw rustieke tuin.

GEBRUIK

Kastanjehout is perfect timmerhout. Het hoge duurzame karakter van kastanjehout komt omdat er een hoog looizuurgehalte in het hout zit. Hierdoor is het wel aan te raden om roestvrijstalen schroeven en spijkers te gebruiken. Bij gebruik van ijzer gaat het hout door het looizuur verkleuren.

NATUURLIJK

Maar kastanjehout is een mooie houtsoort die uw tuin een prachtige landelijke uitstraling kan geven. Ook is kastanje een heel duurzame houtsoort die niet voor niets al eeuwen wordt gebruikt. U kunt dus met een gerust hart kastanje palen bestellen voor uw natuurlijke en authentieke hekwerk. Dan haalt u gelijk een beetje Middellandse sfeer in uw tuin! De naam kastanje komt namelijk van de Griekse stad Kastanéia. De Romeinen (alweer) veranderden de naam in Castanea Sativa, Tamme Kastanje.

Wilt u zakelijk de beste agrarische groothandel producten bestellen? Neem dan een kijkje bij de webshop van BUMA Handel BV.